Ezeket látta már?

Parlagfű allergiás? Már csak pár hete maradt allergén immunterápiát kezdeni!

allergia, tünetei, pollen, parlagfű, ételallergia

Ha parlagfű allergiásként az előző pollenszezonban nem volt elég a tüneti kezelés, ezt teheti.

Arról, hogy mit érdemes még májusig tenni, dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát kérdeztük. Ha valakinél tehát a tavalyi parlagfűszezonban erős tünetek jelentkeztek, allergiája befolyásolta az éjszakai pihenését, a nappali munkavégzését és a szabadidős programokat is, akkor mindenképp javasolt allergológussal konzultálnia. Ha pedig a nem megfelelően kezelt allergia szövődményeként újabb allergia alakult ki nála (az eddigiektől szokatlan, más időpontokban is jelentkeznek az allergiás tünetei), esetleg asztmás panaszai vannak, gyakori köhögés jelentkezik, légszomjat, nehézlégzést is tapasztal, akkor szintén indokolt az orvosi konzultáció.

Tüneti kezelés és allergén immunterápia

A tüneti kezelést antihisztamin készítmények és szteroid orrspray alkotják, ezt egészítjük ki az életmódra vonatkozó gyakorlati tanácsokkal – magyarázza dr. Moric Krisztina. A kezelés összeállítása során a különböző hatóanyagú készítményekből választjuk ki a beteg számára leginkább megfelelőt. A tüneti készítményeket akkor kell elkezdeni használni, amikor az allergén pollenek megjelennek a levegőben. Létezik azonban egy másik kezelési lehetőség is, az allergén terápia is, ezt korábban kell kezdeni.

Ezért javasolt már most orvoshoz fordulni

Az allergén immunterápiát legkésőbb a parlagfű pollenek megjelenése előtt 2 hónappal el kell kezdeni, tehát annak, aki még ebben az évben szeretné elkezdeni, legkésőbb májusig van rá lehetősége. Érdemes tehát már most felkészülni, mert a kezeléshez szükséges készítményeket allergológus tudja felírni, kivizsgálást követően.

Az allergén immunterápiás kezelés során azt az anyagot kell szedni, ami az allergiás tüneteket okozza – mondta el dr. Moric Krisztina. Ezek a készítmények az allergén magas fokban tisztított kivonatát tartalmazzák, melyet szigorúan ellenőrzött adagolás szerint kell használni. A készítményeket a nyelv alatt kell megadott ideig tartani, a hatóanyagok innen szívódnak fel.

Poratka allergia és asztma: ez az összefüggés - olvasson tovább!

Az allergén immunterápiát már a szezon kezdete előtt el kell kezdeni, majd egész szezonban kell alkalmazni a beteg otthonában, naponta egy alkalommal. A kezelést a következő éveben folytatni kell, minimum 3 éven keresztül. A változás azonban már az első évben is jelentős lehet.

Az allergiások többsége az orr- és szemtünetek jelentős javulásáról számol be. Többségük már az első évben is jelentősen csökkenteni tudja a tüneti szerek – orrspray, szemcsepp, allergia elleni gyógyszerek – használatát. A teljes terápiát követően az allergiás tünetek megszűnése várható 10-12 évre.

Forrás: Budai Allergiaközpont

Forrás: Allergiaközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához