Ezeket látta már?

Pollenhelyzet-jelentés: csalánfélék, gombák

2012.07.30. Módosítva: 2015.11.04.

Továbbra is leginkább a csalánfélék és egyes gombák okozhatnak allergiás tüneteket az arra érzékenyeknek az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) legfrissebb, a pollenhelyzetről szóló jelentése szerint.

Az ÁNTSZ Facebook-oldalán közzétett összegzés szerint a változékony és országrészenként eltérő időjárás a pollenhelyzetet is befolyásolta. A csalánfélék pollenszemeiből Miskolcon több napon át és hétfőn Budapesten mértek magas koncentrációt.

Pollenhelyzet-jelentés: csalánfélék, gombák

Egyes allergén gombák spóráiból ugyancsak több napon át regisztráltak nagyon magas értéket több helyen: a fővárosban, Miskolcon és Zalaegerszegen. Ezek mellett az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) adatai szerint a kender- és libatopfélék okozhatnak még tüneteket az arra érzékenyeknél.

Az OKI a honlapján továbbra is naponta frissíti pollenjelentését. A parlagfűhelyzetről pedig augusztustól az idén is külön tájékoztatnak, az intézet által tavaly indított Parlagfű Pollen Riasztási Rendszeren (PPRR) keresztül.

Páldy Anna, az OKI megbízott főigazgató-helyettes főorvosa múlt csütörtöki sajtótájékoztatóján hívta fel a figyelmet arra, hogy közeleg a parlagfűszezon: a parlagfű virágpora várhatóan augusztus elején országszerte megjelenik, a hónap közepén pedig már mindenhol tüneteket okozó koncentrációban lesz jelen a levegőben. A tapasztalatok szerint augusztus utolsó, illetve szeptember első hetében tetőzhet a parlagfű pollenkoncentrációja.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához