Ezeket látta már?

Így lehet a szúnyogcsípést leggyorsabban elmulasztani - ezt az 5 házi praktikát próbálja ki!

Szúnyogcsípés tünetei és kezelése viszketés ellen

Szervezetünk szúnyogcsípésre adott reakciója lehet nagyon enyhe, de akár súlyosabb tünetekkel is járhat.

Amikor a szúnyog nyála bejut a szervezetbe, az immunrendszer testidegen anyagként azonosítja. Ennek következményei a mindenki által ismert bőrpír, duzzanat, viszketés, vagyis az allergiás bőrreakció. Hogy ez mennyire kellemetlen, egyénfüggő, sőt, ugyanannál az embernél sem mindig egyforma. A kialakuló viszketés azért következik be, mert a szúnyogok kis mennyiségű nyálat juttatnak a bőrbe, amire az immunrendszerünk helyi gyulladással reagál. Ez okozza a viszkető, kellemetlen dudorok kialakulását.

Mit tehetünk, ha megcsípett egy szúnyog?

Ne vakarjuk! A vakarózás a sejtek aktivitását növeli, a gyulladásos folyamatot serkenti, ezért csak ront a helyzeten. Ráadásul a keletkező sebbe kórokozók juthatnak be. Néhány otthoni praktikával enyhíthetjük a szúnyogcsípés okozta viszketést és kellemetlenséget. Ebben a cikkben hat olyan tippet ajánlunk, amelyek enyhülést hozhatnak.

1. Jég

A hideg lassítja a gyulladást. Ha a csípés után a lehető leghamarabb jeges borogatást helyezünk a területre, az csökkenti a gyulladást, a viszketést és a kellemetlen érzést. Azonban kerüljük a jég közvetlen a bőrrel érintkezését, tekerjük be egy ruhába vagy törölközőbe.

2. Antihisztaminok

Egy tanulmány szerint egyes antihisztaminok hatékony kezelést jelenthetnek a szúnyogcsípések kezelésére. A hisztamin egy olyan vegyi anyag, amelyet a szervezet a szúnyogcsípésre adott gyulladásos válaszreakcióként bocsát ki. A hisztamin az, ami viszketést okoz, az antihisztaminok segítenek megakadályozni a hisztamin hatását. Kaphatók helyileg alkalmazható krémek, amelyeket közvetlenül a csípésre kenhetünk.

3. Hidrokortizon

A hidrokortizon krém csökkentheti a gyulladást és a viszketést. A hidrokortizon vény nélkül és receptre is kapható, de nem mindenkinek megfelelő. Gyermekek, terhes nők vagy bőrfertőzésben szenvedők nem használhatnak hidrokortizon krémet.

4. Aloe vera

Néhány patkányokon végzett kutatás kimutatta, hogy az Aloe littoralis, amely az aloe vera közeli rokona, gyulladáscsökkentő és sebgyógyító tulajdonságokkal rendelkezhet. A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy az A. littoralis segíthet csökkenteni a szúnyogcsípésből eredő gyulladást, és a gél alkalmazása nyugtatja a területet is.

5. Méz

A méznek olyan tulajdonságai lehetnek, amelyek a sebek gyógyításában is felhasználhatunk. A méz csípésre való felkenése segíthet a gyulladás csökkentésében és a fertőzés megelőzésében, és az aloéhoz hasonlóan a bőrre kenve is megnyugtathatja a területet.

Mikor forduljon orvoshoz?

A szúnyogcsípések és más rovarcsípések súlyos allergiás reakciókat okozhatnak. Ez szélsőséges esetekben anafilaxiás sokkhoz vezethet.

Aki az alábbi tünetek bármelyikét tapasztalja, azonnal forduljon orvoshoz:

  • légzési problémák
  • csalánkiütés vagy duzzanat
  • hányinger
  • hányás
  • szédülés

A szúnyogcsípés fertőzést is okozhat. Ha a csípés egy hétnél tovább tart vagy jelentős kellemetlenséget okoz, keresse fel orvosát.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Súlyos rovarcsípés allergia tünetei - ilyenkor ne késlekedjen mentőt hívni

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

rovarcsípés

Forrás: MedicalNewsToday
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához