Ezeket látta már?

Tejallergiások figyelem - egy jó hír!

Betegségek
2011. július 09. 09:48
Módosítva: 2015. november 04. 13:49

Savanyított tej segíthet a tejallergiásokon. Ha a tejallegiás gyermek egyre nagyobb mennyiségű savanyított tejet kap, előbb kinövi a betegségét, derül ki egy, a Mount Sinai Egyetem Orvosi Kara által végzett kutatásból.

88 gyermeket, (2 és 17 év között) vizsgáltak a savanyú tejet tartalmazó ételekre (muffinok, nápolyik és sütemények) való toleranciájuk szempontjából, akik tejérzékenyek voltak. A magas hő hatására a tejfehérjék lebomlanak, csökkentve a termék allergén jellegét. A vizsgálat öt éve alatt hőnek egyre kevésbé kitett élelmiszereket is bevezettek táplálkozásukba.

tejesbogre280-d0000032D926cc5d2d3e6

Forrás: Medipress


A vizsgálat végén a gyerekek 47 százalékánál megszűnt a tejérzékenység. Ezzel szemben a kontrollcsoportban csak 22 százalékkal csökkent a tejérzékenység. "Úgy tűnik, az allergiások egy részének nem kell teljesen felfüggeszteniük a tejtermékek fogyasztását" - magyarázza dr. Anna Nowak-Wegrzyn, a cikk társszerzője, a Mount Sinai Egyetem gyermek allergológiára és immunológiára specializálódott docense. "Gondos orvosi megfigyelések segítségével a gyerekek hamarabb kinőhetik allergiájukat."

Első lépésben a gyerekek savanyított tejjel készült muffint és nápolyiszeletet kaptak. A 88 gyerek közel 75 százalékánál, 65-üknél nem alakult ki allergiás reakció. A szülőket tanácsokkal látták el, hogyan tegyék gyerekeik étrendjének részévé a savanyított tejjel készült ételeket, a muffinokat, kekszeket és süteményeket. Azok, akiknek allergiás reakciójuk alakult ki, továbbra sem fogyasztottak tejterméket tartalmazó élelmiszereket.

6-12 hónappal később a 65 gyereknél bevezették a sajtos pizzát is az étrendbe, a pizza az alacsonyabb hőfok miatt több tejfehérjét tartalmaz. A gyerekek 78 százalékánál nem tapasztaltak allergiás tüneteket, így a sajt sült állapotban bekerülhetett az étrendjükbe. Azok, akiknél kialakult az allergiás reakció, visszatértek a csak savanyított tejet tartalmazó étrendhez, és 6-12 hónap múlva ismét megkísérelték a sült sajtot is megenni.

Ha ezt követően már nem mutattak allergiás tüneteket, ismét bevették őket a vizsgálatba. Átlagosan 3 év múlva, már hőkezelés nélkül is megpróbálkozhattak a tejtermékekkel- a fölözött tejjel, a joghurttal és a fagylaltokkal. A 65 gyermek közül, akik átmentek a muffinteszten, 60 százalékuk nem mutatott allergiás reakciót a tejtermékekre.

"Vizsgálatainkat tovább kell folytatni, hogy a lehető legcélravezetőbben tudjuk az ételallergiákat megszüntetni" - tette hozzá a kutatónő. A közlemény a Journal of Allergy and Clinical Immunology című szaklapban jelent meg .

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: Medipress
# allergia # étel allergia # terápia

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés