Ezeket látta már?

Zab és cöliákia: együk vagy ne együk?

kenyerfelek

A cöliákiát a köztudatban lisztérzékenységként ismerjük, ugyanakkor ez manapság már elavult megnevezésnek számít, hiszen érzékenységet nem kifejezetten csak a búzaliszt okozhat. Ez a vékonybelet érintő autoimmun betegség jelenleg nem gyógyítható, ugyanakkor diétával jól kezelhető.

Az immunológiai módszereknek köszönhetőenhamar kimutatható a cöliákia, és minden századik embernél be is igazolódik a betegség gyanúja. Szerencsére már az is egyre jobban beépül a köztudatba, hogy a cöliákiások számára tilos a glutén fogyasztása, úgy mint a búza, árpa vagy rozs. De mi a helyzet a zabbal? Ez a kérdés ugyanis nem csak a betegeket, de a szakembereket is megosztja.

Gluténmentes élelmiszer is okozhat tünetet?

Alapvetően a zab nem tartalmaz olyan anyagot, amely az erre hajlamos embereknél immunérzékenységet produkálna, ugyanakkor a gasztroenterológusok szerint gyakran más gluténnal, például búzával szennyezett. Hiába mutatták ki, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható gluténmentes zab nem tartalmaz káros szennyezőanyagokat, mégis megoszlik a vélemény arról, hogy helyes-e ezeknek a fogyasztása, hiszen a korábban sokszor ajánlott gluténmentes változat is okozott káros mellékhatásokat.

Zablisztből készült termékeket a cöliákiás betegek is fogyaszthatnak, de csak ha más gluténnal - például búzával - nem szennyezett.  Zablisztből készült termékeket a cöliákiás betegek is fogyaszthatnak, de csak ha más gluténnal - például búzával - nem szennyezett.  Forrás: EgészségKalauz

Tanulmány: nincs negatív hatása a gluténmentes zabnak

A vita okán Dr. María Inés Pinto-Sanchez, kanadai gasztroenterológus és csapata kezdett el vizsgálódni. A metaanalízis során a kutatók összesen több mint 600 cöliákiás betegnél keresték, hogy van-e bármilyen negatív élettani hatása a gluténmentes zabnak ezekre az emberekre, úgy mint gyomor- és bélrendszeri tünetek, puffadás, hasmenés, növekedik-e a vér glutén ellenanyagainak szintje és károsodik-e a bélcsatorna. Az eredmény épp ezért is meglepő, hiszen azt találták, hogy semmilyen negatív étkezésre gyakorolt hatása nincs a gluténmentes zabnak. Pinto-Sanchez szerint azonban a korábbi tanulmányok minősége megkérdőjelezhető, gyakran hibásak is, így szerinte az egyik legfontosabb első lépés a megfelelő tudományos háttér megalapozása.

Ezek a leggyakoribb tévhitek a gluténről, olvasson tovább!

A vérvizsgálat a biztos

Az eredmények alapján úgy tűnik, hogy továbbra is biztonságos cöliákiások számára a zab fogyasztása, ugyanakkor a jelenlegi ismereteink tekintetében mégis óvatosságra int és arra figyelmeztet, mindenképpen konzultáljunk kezelőorvosunkkal is. Egyszerű vérvizsgálattal is igazolható ugyanis, hogy reagál-e szervezetünk az ételre vagy sem. A vérvizsgálatot ugyanakkor abban az esetben is ajánlják, ha a családunkban előfordul bármilyen szintű gluténérzékenység. Ilyenkor a szűrővizsgálatot nem elég egyszer, hanem bizonyos időközönként érdemes megismételni.

Forrás: livescience.com

glutenerzekeny.hu

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához