Ezeket látta már?

Hasmenés

2009.10.08. Módosítva: 2015.11.04.

A székletürítés természetes gyakorisága egyénről egyénre változik a napi három alkalomtól a három naponkénti egy alkalomig. Ezért az a személy nevezhető hasmenésben szenvedőnek, akinél a székletürítés az egyébként megszokottnál nagyobb gyakorisággal jelentkezik, és a széklet lágy vagy folyós. Az alkalmi hasmenés nem komoly, és általában önmagától elmúlik. Ezzel szemben a súlyos hasmenés dehidrációt (vízvesztést) válthat ki, és életveszélyes állapotok kialakulásához vezethet. Ritkán a folyamatosan fennálló hasmenés más, súlyos betegségek tünete is lehet (tífusz, kolera és vastagbélrák.)

A hasmenés tünetei

A természetes gyakoriságot meghaladó székletürítések.- Lágy/folyós/vizes széklet.Hasi görcsök bizonyos esetekben.Láz és hányás alkalmanként.

A hasmenés esetleges komplikációi

Dehidráció (vízvesztés: beesett szemek, rugalmatlan bőr, szomjúság, száraz nyelv/ajkak, csekély mennyiségű vizelet).

A hasmenés kiváltó okai

Szorongás/stressz (pl. vizsgák, utazás).Ételmérgezés (bakteriálisan fertőzött, vagy mérgező vegyszerekkel szennyezett étel fogyasztása).Az emésztőrendszer vírusfertőzése (pl. emésztőrendszeri influenza).Bizonyos ételekkel szembeni allergia, pl. tejcukorérzékenység (azon embereknél, akiknél hiányzik a laktáz enzim, amely a tej emésztésében fontos szerepet tölt be).

Mit tehet Ön hasmenés esetén

Várja meg, amíg a hasmenés magától elmúlik!Vegyen be egyszerű "hasfogó" gyógyszereket! (Ne adjon gyermekeknek ilyen gyógyszereket, amíg az orvos nem ad rá utasítást!)Kerülje a szilárd állagú élelmiszereket, egyen lágy állagú ételeket (zabkása, sós vízben főtt burgonya, reszelt alma, banán) 1-2 napig! Igyon sok folyadékot (víz, gyümölcslé, levesek)! Kerülje az alkoholos italokat, a kávét/teát, tejet és a szénsavas üdítőket! Csecsemőknél folytassa a tejjel való táplálást, de a tehéntejet hígítsa fel kétszeres adag forralt vízzel!

Mit tehet az orvos hasmenés esetén

Kizárja a hasmenés komolyabb lehetséges okait.Erőshatású hasmenésgátlókat ír fel.Szükség esetén kórházba utalja Önt.

A hasmenés megelőzése

Alaposan mosson kezet WC használat után és ételkészítés/főzés előtt! (A baktériumok/vírusok által okozott hasmenés ragályos.)Fedje le az élelmiszereket, hogy megvédje a legyektől, svábbogaraktól, egerektől és patkányoktól!A nyers és kész formában tárolt élelmiszereket/ételeket egymástól elkülönítve raktározza! Tartsa a maradék ételeket hűtőszekrényben!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához