Ezeket látta már?

Tények és tévhitek a gluténról

2016.04.04. Módosítva: 2016.04.22.
gluten

Tíz éve még aligha tudtuk volna megmondani mi az a glutén, mára divatossá vált azt kiiktatni az étrendből. Többek között olyan hírességek hirdetik ezen étrend előnyeit, mint Gwyneth Paltrow, Rachel Weisz vagy Victoria Beckham. Az új divatdiéta feltölt energiával és a biztos fogyás ígéretével kecsegtet. Mit érdemes tudni a gluténról, és valóban egészségesebbek leszünk, ha elkerüljük a fogyasztását?

A glutén egyes gabonafélékben megtalálható fehérje, tartalmazza a búza, rozs és az árpa. Ennek köszönhetjük ételeink kellemes állagát; könnyed, légies tészták, sűrű szószok és levesek.

Tények és tévhitek a gluténról

Egyes esetekben orvosilag indokolt, sőt az illető egészségének megőrzéséhet elengedhetetlen gluténmentes diétát tartani. A glutén-szenzitív enteropátia vagy lisztérzékenység néven ismert autoimmun eredetű, krónikus emésztőrendszeri betegség által érintettek számára a glutén minden baj forrása.

Szervezetük a legapróbb morzsát is veszélyes betolakodóként azonosítja, ami ellen immunrendszerük azonnali támadást intéz. Az indokolatlan immunválasz a vékonybelet érintő súlyos károsodáshoz vezet. Akadályozottá válik a tápanyagok felszívódása, ami hiányállapotokhoz vezethet. Megfelelő diéta nélkül a betegség súlyos szövődményekkel járhat; bélrendszeri daganatok, csontritkulás, meddőség.

Korábban a lisztérzékenység előfordulási aránya 10.000-ből 1 volt, ezzel pedig a ritka betegségek közé tartozott. Egy 2003-as amerikai tanulmány szerint azonban gyakoribb, mint azt bárki azelőtt gondolta. Az USA-ban minden 133. ember érintett lehet. Az orvosi diagnosztika fejlődése mellett az emberek is egyre komolyabban veszik az intő jeleket, mint például a gabonából készült ételek elfogyasztását követő rosszullét. A növekvő esetszám következtében kialakult piaci rés végül az élelmiszeripar figyelmét is felkeltette.

A helyzet pedig tovább bonyolódik. Egyes tanulmányok arra utalnak, hogy létezik olyan gluténérzékenység is, amely másképpen fejti ki hatását, mint a már ismert cöliákiás megbetegedés. Hasonló tünetek jellemzik - hasmenés, hasi görcsök, puffadás - azonban az állapot nem jár a vékonybél károsodottságával. Még a szakemberek véleménye is megoszlik a betegség létezését illetően. Ha valódi problémáról van szó, akkor az érintettek száma becslések szerint elérheti a 20 milliót az USA-ban.

A diagnosztizált esetek számának növekedése és az élelmiszereken található tájékoztató címkéknek köszönhetően a gluténmentes diéta reflektorfénybe került. A fokozott figyelem egyeseket arra ösztönöz, hogy minden problémára gyógyírt várjanak a glutén száműzésétől. Javasolják migrén, fibromíalgia és krónikus fáradtság esetére. Míg néhányan valóban állapotuk javulását tapasztalják, a módszer nem mindenkinél működik.

Divatos lett fogyókúraként is alkalmazni. Azonban a szakértők, mint Mark DeMeo a Chicagoi Egyetem orvosi karának munkatársa szerint semmi nincs a gluténmentes diétában, amitől varázsütésre eltűnnek a plusz kilók. Ami valóban segítheti a súlyvesztést; a diétában engedélyezett ételfélék korlátozott száma. Vagyis gyérebb választék esetén kisebb a túlevés esélye.

A gluténmentes természetesen nem jelent egyet az alacsony kalória vagy zsírtartalommal. Sőt az ilyen élelmiszereknél a gyártók gyakran több zsírt és cukrot használnak a megfelelő állag eléréséhez és a termékvonzóbbá tételéhez – mondja Shelley Case egy, a témát érintő könyv szerzője. Példaként egy perecet hoz fel, amely 110 kcal-t és 1 g zsírt tartalmaz, míg ugyanez a mennyiség gluténmentes változatban 140 kcal és 7 g zsírt jelent.

Táplálkozzunk gluténmentesen?

Diagnosztizált cöliákiás betegeknél a gluténmentes diéta legszigorúbb betartása szükséges. Aki nem érintett és csupán egy próbát szeretne tenni ezzel az étrenddel igen sok nehézséggel fogja szembetalálni magát. Nem elegendő ugyanis száműzni a kenyér és tésztaféléket, mint a ma igen divatos szénhidrát megvonásos diétákban. Állag és élvezeti érték javító hatása miatt a glutén majd minden élelmiszerben előfordulhat a levesporoktól kezdve a szószokon át a felvágottakig, és a sor még hosszasan folytatható.

A fenti nehézségek mellett további probléma lehet egyes tápanyagok elégtelen bevitele. " A gluténmentes nem tehető egyenlővé azzal, hogy egészséges, különösen, ha a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag teljes kiőrlésű gabonából készült ételeket cseréljük le" – magyarázza Case. Valójában az idevágó vizsgálatok azt mutatták, hogy a gluténmentes diétát folytatók körében gyakoribb a fontos tápanyagok, mint a vas, a B-vitaminok és rostok hiánya.

Itt kerül képbe az étrend gondos megtervezése, melynek fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Ez magyarázatot adhat arra is, hogy miért érzik egyesek jobban magukat a gluténmentes diétától. Ha a késztermékek helyett a zöldségek, gyümölcsök, sovány húsok és tejtermékek fogyasztását részesítjük előnyben, továbbá kipróbálunk új, gluténmentes szénhidrátokat, mint a

és az amaránt, akkor eleget teszünk az egészséges táplálkozás követelményeinek. Ez pedig vitathatatlanul egészségünk és közérzetünk javulásához vezet.

Mikor kell gluténérzékenységre gyanakodni?

Becslések szerint az Egyesült Államokban mintegy 2,5 millió embert érinthet a betegség, a diagnosztizált esetek száma viszont a töredéke, kb. 150.000. Ennek egyik oka lehet a kór akár években mérhető lappangási ideje, illetve a kevésbé specifikus, számos egyéb betegségre is jellemző tünetei. Megnehezítve ezzel orvos és a beteg dolgát egyaránt. Ha valakinél felmerül a gluténérzékenység gyanúja, tilos a glutént kiiktatni az étrendből mindaddig, amíg azt orvosi diagnózis nem igazolta. Ilyen esetben ugyanis a vizsgálat hamis negatív eredményt hozhat.

A cöliákia számos tünet formájában megnyilvánulhat. Íme a leggyakoribbak:

  • Elhúzódó hasmenés, vagy székrekedés
  • Hasi fájdalom és puffadás
  • Megmagyarázhatatlan fogyás
  • Vérszegénység
  • Krónikus fáradtság
  • Meddőség

Forrás: womenshealthmag.com, mydr.com.au

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához