Ezeket látta már?

Jobb vagy bal? Ezen az oldalán érdemes aludnia

alvás melyik oldal jobb bal

A legtöbb embernek megvan a preferált alvási pozíciója. De vajon azt tudja, hogy melyik oldalon érdemesebb aludni? Eláruljuk!

Bizonyára tudja, hogy a jó és pihentető alvás mennyire fontos az egészség szempontjából. Az alvászavarok igen sok embert érintenek, melyek közül az egyik leggyakoribb panasz az, hogy az illető nehezen tud álomba szenderülni, ha mégis, akkor rendszeresen felébred az éjszaka közepén.

A megfelelő alvás érdekében számtalan dolgot tehet: az egyik az, hogy a megfelelő oldalán alszik. Hogy melyiket válassza?

Nem mindegy, milyen pózban alszik

A póz, miben alszunk fontosabb, mint azt elsőre hinnénk, hiszen nemcsak az alvás minőségére van hatással, de az egészségünkre és a közérzetünkre is. Bár mindenkinek megvan a kedvenc alvó testhelyzete, a szakértők szerint egyes pozíciók javíthatnak vagy megelőzhetnek bizonyos egészségügyi problémákat.

Oldalt jobb

A felnőttek 60%-a előnybe részesíti az oldalt alvást, ami igencsak jó hír, hiszen a legegészségesebb alvási póznak tartják, mivel csökkenti többek között a horkolást, a hátfájást, valamint a gyomorégést is.

Horkolás ellen

Bizonyára megfigyelte már, hogy a horkolás rosszabb, ha hanyatt fekszik - ez jelentősebb lehet, ha kezeletlen obstruktív alvási apnoéval küzd. Ennek során a torok hátsó részén lévő szövetek ellazulnak és összezáródnak, ami rövid időre oxigénhiányt, légzéskimaradást okoz. Ez horkoláshoz és többszöri felébredéshez vezet az éjszaka folyamán.

Ha hanyatt alszik, könnyebben esik vissza a nyelve a torkába, ami horkoláshoz vezethet. Ha az oldalára fordul (mindegy, melyikre), a légútja nyitottabbá válhat így könnyebben tud lélegezni.

Hátfájás csillapítása

Sokan élnek krónikus fájdalommal - különösen gyakori az, amikor a hát alsó részén lép fel a panasz. Ha rossz testhelyzetben, például hason vagy háton alszik, azzal megnöveli annak esélyét, hogy derékfájással ébred. Azok viszont, akik az oldalukon alszanak, gyakran a hátfájás enyhüléséről számolnak be.

Ebben azonban megoszlanak a vélemények, hiszen vannak szakértők, akik inkább a hanyatt alvást javasolják hátfájás esetén.

- A semleges helyzetben hanyatt alvás az arany standard – mondja Shaleen Vira ortopéd sebész. - A semleges testtartás azt jelenti, hogy megmarad a gerincoszlop természetes íve.

Ehhez helyezzen egy kispárnát vagy törölközőt törülközőt a térdei alá, és válasszon megfelelő méretű párnát.

- Ha túl nagy párnával alszik, a nyakában fokozott terhelés jelentkezik, míg ha párna nélkül vagy, ha túl kicsi párnát választ, akkor pedig túlzottan megnyúlhatnak az itt lévő szalagok.

A jobb emésztés érdekében aludjon a bal oldalán

A gyomorégés, az emésztési zavarok és a savas reflux bizony sokak éjszakáit teszik tönkre. Azonban, ha a bal oldalán alszik, az segíthet a kellemetlen tüneteken, mivel levesz egy kis nyomást a gyomráról. Bizonyos kutatások szerint, ha a jobb oldalán alszik nemcsak többször okozhat gondot a reflux, de a panaszok tovább is tarthatnak.

Ekkor az is hasznos lehet, ha kissé megemeli az ágy felső részét, hogy a feje a mellkasánál magasabban legyen. Persze ez nem kezeli a problémát, ám csökkentheti a tüneteket.

A szíve azonban mást akar

Amikor az emberek a bal oldalukon fekszenek alvás közben, szívük helyzete némileg megváltozik a gravitáció hatására. Ez apróbb változásokat okoz a szív elektromos aktivitásában, melyet az EKG meg is jelenít. Amikor azonban a jobb oldalunkon alszunk, a tüdők közötti szövetek és struktúrák tartják a szívet.

Persze nem azt mondjuk, hogy ha ezen az oldalon szeret aludni, az problémát okoz, ám, ha például a pangásos szívelégtelenségben és más szívbetegségben szenved, akkor a bal oldalon alvás kényelmetlenséget, sőt légzési nehézségeket is okozhat. Ha ezt Ön is tapasztalja, forduljon inkább a jobb oldalára!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Igaz vagy sem, hogy egyeseknek elég napi 5 óra alvás is? Itt a válasz

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

alvászavar

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához