Ezeket látta már?

Ez a magyarázata, miért ébrednek az idősek korán

idősek ébredés hajnal oka alvászavar, álmatlanság

Igaz, hogy minél idősebbek vagyunk, annál kevesebb alvásra van szükségünk?

Az alvási képességünk változik a korral, de az igény valószínűleg nem. A korral változik az alvás felépítésének rendszere. Egyre kevesebb időt töltünk mély álomban, így könnyebben felébredünk a környezetből jövő hangokra.

Hajnali ébredés

Az idősebbek sokszor este 6-8 körül gyakran elálmosodnak. Ha ilyenkor lefekszenek, és aludnának 7-8 órát, akkor hajnalban 3-5 között felébrednek. Ha nem mennek kora este aludni, és még fent maradnak 10-11-ig, szervezetük hajnalban akkor is felébresztheti őket. De ebben az esetben nincs meg a szükséges 7-8 óra alvásidő, így fáradtak lehetnek napközben. Ha délután egy nagyot szunyókálnak, akkor ismét tovább maradnak fent, és másnap megint korán kelnek. Az idősebbek gyakran panaszkodnak álmatlanságról az orvosnak, pedig csak arról van szó, hogy rájuk az előrehozott alvási fázis a jellemző.

Így tudják végigaludni az idősebbek az éjszakát

A legcélszerűbb úgy átállítani a biológiai órát, hogy este tovább maradjunk ébren és reggel tovább aludjunk. Ehhez este sötétre, reggel fényre van szükség, innen tudja a szervezetünk, hogy mikor kell lefeküdni és felkelni. A biológiai óránk irányítja, hogy mikor vagyunk ébren és mikor érezzük magunkat álmosnak, ezt a napi ritmust cirkadián ritmusnak is szokták nevezni. Fontos, hogy a délutáni alvás ne legyen fél óránál hosszabb, mert éjszakai felébredés lehet a vége.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezért nem mindegy, hogy melyik oldalunkon alszunk

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

alvás

Forrás: Informed.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához