Ezeket látta már?

Orrdugulás nyáron - ebben az esetben kell orvoshoz fordulni

orrdugulás nyár oka orvos mikor

Az orrdugulást nem mindig megfázás vagy influenza okozza.

Átmenetileg fennálló orrdugulást orrcseppel, vagy tengeri sós orrmosóval otthon is egyszerűen kezelhetünk, de ha a panaszok folyamatosan fennállnak, sőt már éjszaka is jelentkeznek, akkor mindenképpen érdemes szakorvost felkeresni. A tartós orrdugulást ráadásul nagyon gyakran kíséri horkolás, és ehhez kapcsolódóan alvászavarok is felléphetnek.

Orrsövényferdülés is okozhatja

„A pihentető alvás elérése érdekében súlyosabb orrdugulásos esetekben a kiegyensúlyozott légzést egy kisebb készülék alkalmazásával tudjuk segíteni” – mondja Dr. Tóth Eszter, fül-orr-gégész, adjunktus, aki a SomnoCenter Alvászavar Központban nagyon sok orrdugulásból kezdődő problémával találkozik.

„Sok esetben az orrsövényferdülés miatt, amely anatómiailag az orrdugulás leggyakoribb okozója, nehézkes egy ilyen készüléket az orra illeszteni. Nagyon fontos, hogy időben felfedezzük, ha probléma lenne orrlégzésünkkel, mert az évek előrehaladtával egyre lassabb és nehezebb lehet a gyógyulás.”

Intő jel lehet, ha valakinek már fiatalkorában gyakran vannak felső légúti betegségei, visszatérő középfülgyulladása, állandóan folyik az orra, horkol vagy nem kap levegőt. A fenti tünetek esetén mindenképpen érdemes fül-orr-gégészhez fordulni, aki megoldást javasol a panaszokra, lehet, hogy éppen az orrmandulát kell eltávolítani.

„Orrdugulás esetén sokan előszeretettel alkalmaznak különféle orrcseppeket, amelyek viszont csak az átmenetileg fennálló tünet kezelésére alkalmasak” – folytatja dr.Tóth Eszter. –„Ha viszont valaki túl sokáig, akár évekig használja ezeket, annak visszaüthet a hatása, mivel az orrcsepp hatóanyaga összehúzza a orrnyálkahártyát. Éppen ezért érezzük jónak, viszont ez hosszú távon olyan szöveti átalakulást okozhat, hogy akár egy klasszikus függőségnél, már nehéz szabadulni ennek az eszköznek a használatától.”

Mikor kell orvoshoz fordulni?

A több héten át fennálló orrdugulással egyértelműen orvoshoz kell fordulni, mert annak hátterében állhat krónikus orrmelléküreggyulladás vagy kezeletlen allergia is. Orrdugulást okozhat az is, ha lakásunk levegője száraz, vagy túlfűtött. Az ideális éjszakai hőmérséklet alváshoz 19-20 fok, amelyet hidegpárásítással segíthetünk még. Ha tartósan 24 fokos hőmérséklet van a lakásban, a nyálkahártya könnyen kiszáradhat. A szakértő szerint páramentesítő készüléket sem mindig indokolt használni, ha 40-50 százalék közötti a páratartalom, az éppen megfelelő lehet.

Ha az orrdugulás tartósan problémát okoz és a fenti tanácsok ellenére is jelentkezik alvás közben, érdemes egy online tesztet megcsinálni, utána pedig alvásvizsgálaton résztvenni, hogy megszabaduljunk a további kellemetlen hatásoktól.

Orrdugulás leggyakoribb okai

  • nátha
  • influenza
  • orrsövényferdülés
  • allergia
  • orrpolip
  • megnagyobbodott orrmandula
  • reflux
  • orrsövényferdülés
  • bizonyos gyógyszerek

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Allergia darázscsípés után: ezért nem segít a kalcium!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

darázscsípés

Forrás: SomnoCenter Alvászavar Központ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához