Ezeket látta már?

Gyulladásos betegségek kialakulása: ilyen sok múlik a D-vitaminon

D-vitamin, gyulladás, CRP, autoimmun betegség

Egyre több bizonyíték van arra, hogy egy alapvitamin csökkenti az autoimmun betegségek, köztük az 1-es típusú cukorbetegség, a szklerózis multiplex és más gyulladásos betegségek rizikóját.

A tudósok közvetlen kapcsolatról számoltak be az alacsony D-vitamin-szint és a magasabb CRP-szint között. (A CRP, a C-reaktív protein a májban termelődő fehérje.) A termelődése csak akkor kezdődik, ha valahol gyulladás van a szervezetben.

Autoimmun betegségek és D-vitamin

"Egyre több bizonyíték van arra, hogy a D-vitamin-szint növekedése csökkenti az autoimmun betegségek, köztük az 1-es típusú cukorbetegség, a szklerózis multiplex és más gyulladásos betegségek, például a 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát" - mondta Dr. Michael F. Holick, a Boston University School of Medicine orvosprofesszora, aki szerint a mostani eredmények összehangban vannak egy másik nemrég megjelent tanulmány eredményeiből.

Ez utóbbiból kiderült, hogy azok a felnőttek, akik napi 2000 NE D3-vitamint szedtek akár 5 éven keresztül, 22%-kal csökkentették az összes autoimmun betegség kockázatát a placebocsoporthoz képest. A tanulmányt az International Journal of Epidemiology című folyóiratban tették közzé.

Alacsony D-vitamin-szint gyulladásokat okozhat?

A tanulmányhoz a kutatók 294 970 az Egyesült Királyságban élő egészségügyi adatait vizsgálták, amelyek a genetikai adatok mellett a szérum 25-hidroxivitamin D- vagy 25(OH)D-szintet - a D-vitamin standard mérőszámát - és a CRP-koncentrációt tartalmazták. A résztvevők ezen kívül kérdőíveket is kitöltöttek, amelyekben egészségi állapotukról és életmódjukról kérdezték őket.

Az adatokból kiderült, hogy a résztvevők közül csak azoknál volt emelkedett a CRP-szint, akik D-vitamin-hiányosak voltak. A kutatók azt is megállapították, hogy a D-vitamin-szint növelése a D-vitamin-hiányos betegek körében enyhítheti a gyulladás súlyosságát.

A kutatók megjegyezték, hogy ez alátámasztja a korábbi állítást, amely szerint a D-vitamin-hiány csökkentheti az alacsony fokú gyulladást, és potenciálisan mérsékelheti a gyulladással összefüggő betegségek kockázatát.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hogyan hasznosulnak a legjobban a vitaminok a szervezetben? A biológus elárulja

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#gyulladás

Forrás: MedicalNewsToday
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához