Ezeket látta már?

Orvosi kannabisz: itt az első bizonyíték, hogy segít a Tourette-szindrómás betegeken

orvosi kannabisz, cbd, tourette-szindróma

Az orvosi kannabisz olyan mértékben volt képes csökkenteni a tikkek előfordulását, hogy a Tourette-szindrómában szenvedők és családjaik élete jelentősen könnyebbé vált.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt a kannabisz Tourette-szindrómában szenvedőkre gyakorolt hatásáról:

"Orvosi kannabiszolaj hatásos volt Tourett szindróma kezelésében – első bizonyíték

Ausztrál kutatók tették közzé az első komoly klinikai tanulmányt, amely bizonyítja, hogy az orvosi kannabisz hatékonyan kezeli a Tourette-szindróma súlyos klinikai tüneteit.

A Tourette-szindróma olyan idegrendszeri betegség, amelyre a tikknek nevezett ismétlődő, akaratlan mozgások (motoros tikk, például csapások és rúgások, felugrás) és hangadások (vokális tikk, például morgások, vakkantások) tartós fennállása jellemző

A vizsgálati eredményeket – amelyek mindössze 6 hét alatt statisztikailag és klinikailag jelentős csökkenést mutatnak a motoros és vokális tikkekben – a NEJM Evidence szakfolyóiratban tették közzé.

A vizsgálatban 22 súlyos Tourette-tünetekkel küzdő felnőtt beteget teszteltek. A kettős vak vizsgálatban a résztvevők 5 mg/ml tetrahidrokannabinolt /THC-t/ és 5 mg/ml kannabidiolt /CBD-t/ tartalmazó orvosi kannabiszolajat vagy placebót kaptak két 6 hetes vizsgálati blokk során.

Az eredmények szerint az orvosi kannabisz olyan mértékben volt képes csökkenteni a tikkek előfordulását, hogy a Tourette-szindrómában szenvedők és családjaik élete jelentősen könnyebbé vált.

Ezenkívül a tanulmány megállapította, hogy a résztvevőinknél a Tourette-szindrómához kapcsolódó egyéb tünetek is csökkentek, különösen a rögeszmés-kényszeres zavar és a szorongás.

A placebo-periódusban a leggyakoribb mellékhatás a fejfájás (n=7); az aktív kezelési időszakban pedig a kognitív nehézségek voltak, beleértve a lelassult mentális képességet, a memóriazavarokat és a gyenge koncentrációt (n=8)."

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ez a CBD 8 gyakori mellékhatása

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#CBD-olaj

Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó