Ezeket látta már?

Álcázhatja magát a legagresszívebb melanoma típus - így ismerheti fel mégis!

agresszív melanoma bőrrák tünete jele felismerése

A noduláris melanoma a melanomák legagresszívebb típusa, amely gyorsan terjed, és gyakran csak az utolsó pillanatban diagnosztizálják.

Dr. Borbola Kinga, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus arról beszél, milyen jelek esetén szükséges minél hamarabb bőrrák szűrésen részt venni.

Ilyen tünetei vannak a noduláris melanomának

A melanoma a legveszélyesebb daganat típus, amelynek négy fajtája ismert:

  1. a felszínesen terjedő melanoma,
  2. az akrális lentiginosus melanoma,
  3. az amelanotikus melanoma
  4. és a noduláris melanoma.

Ez utóbbi a melanomák 15-25 %-át teszi ki, és mind közül ez terjed a leggyorsabban – éppen ezért döntő jelentőségű a korai felismerése és kezelésének megkezdése. Ehhez pedig fontos ismerni a jellegzetességeit.

A noduláris melanoma tünetei, jelei

A noduláris (vagyis göbös) melanoma egy bőrből kiemelkedő daganat, amely jellemzően kékes-fekete, de tartalmazhat szürke, fehér, barna, piros részleteket is, és álcázhatja is magát ugyanolyan színnel, mint a körülötte lévő bőr.

Hajlamos olyan területeken kialakulni, ahol korábban nem volt sem anyajegy, sem más bőrképlet. Van, amikor szinte gombaszerű megjelenésű, kis szárral. A felülete lehet sima, de érdes és kérges is, de általában szilárdnak, tömörnek tűnik. Előfordulhat, hogy vérzik is. Tulajdonképpen bárhol megjelenhet a bőrön, de leggyakrabban

  • a mellkason,
  • a háton,
  • a lábakon
  • és az arcon alakul ki.    

Egyetlen ok nincs, rizikófaktorok léteznek

A daganatoknak nincs egyetlen kifejezett oka, de a bőrdaganatok esetében is számos rizikófaktor ismert. A noduláris melanoma esetén például tudható, hogy bár bárkinél kialakulhat, 60 év felett és férfiaknál gyakoribb. Az is ismert, hogy a melanomák 90 %-a a túlzott és veszélyes fényterhelés következményeként jelenik meg, és ez nem csak a természetes napfényre, de a szolárium használatra is vonatkozik.

A melanoma-hajlam a családban is öröklődhet, és akinek már volt bőrdaganata, nagyobb eséllyel kell szembenéznie egy újabbal. Ezen kívül rizikófaktor lehet a világos bőr- és szemszín, a szőke vagy vörös haj, és az 50-nél több anyajegy.

Mi történik a diagnózis után?

- Amikor valaki egy gyanúsnak vélt bőrképletet szeretne ellenőriztetni, a fizikális vizsgálaton túl kikérdezzük a személyes és családi kórtörténetéről, valamint az esetleges rizikófaktorok meglétéről is, mint a dohányzás és a fényterhelés mértéke. Azt is ki kell derítenünk, mikor vette észre az új vagy megváltozott bőrképletet, és milyen további tüneteket tapasztalt, legyen szó akár fájdalomról, viszketésről vagy vérzésről – ismerteti dr. Borbola Kinga, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus.

Ha úgy véljük, melanomáról vagy más daganat-gyanús képletről van szó, elrendeljük a kezelést, amely tekintetbe veszi a páciens korát és állapotát is. Az esetek nagy többségében a sebészi kimetszés a legbiztonságosabb eljárás, amely után esetleg más eljárás, például sugárkezelés vagy molekuláris biológiai kezelés is szükséges lehet.

Fontos tudni, hogy ha korán sikerül elcsípnünk a melanomát, és a daganat még nem szóródott szét, megfelelő kezeléssel 98.4 %-os az ötéves túlélési arány. Minél előrehaladottabb stádiumban kezdődik az ellátás, ez természetesen annál kisebb, ezért is kell hangsúlyozni a fényvédelem, az önellenőrzés és az évenkénti bőrgyógyászi ellenőrzés, komplett anyajegyszűrés szerepét – nem csak gyanús anyajegy vagy változás esetén!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

5 rejtett hely, ahol melanóma alakulhat ki! Ezeket is nézze át -figyelmeztet a bőrgyógyász

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

melanóma

Forrás: Anyajegyszűrő Központ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához