Ezeket látta már?

Hogyan befolyásolja a szőrtüszőgyulladás az akné kialakulását?

akné, pattanás, szőrtüszőgyulladás, genetikai vizsgálat baktériumok

Az emberek 85 százaléka tapasztal már aknét az élete során.

A akne egyike azon állapotoknak, amelyeknek látszólag nincs tökéletes kezelése. A drága krémek, kenőcsök és tabletták bizonyos előnyökkel járnak, de gyakran nem oldják meg teljesen a problémát. Most egy kiterjedt genetikai vizsgálat felvetette annak lehetőségét, hogy eddig figyelmen kívül hagyták az akne kialakulásának egyik fő tényezőjét.

A Nature Communications- ben megjelent tanulmány 26 722 személyt vizsgált, akik közül 5602 súlyos aknés volt. A csapat a genom 15 régióját azonosította, amelyek a fejlődéséhez kapcsolódnak, és 12 régiót korábban nem érintett az állapot. E változatok közül sokról kiderült, hogy befolyásolja a szőrtüszőképződést – ez a rendellenesség egyelőre ismeretlen kockázati tényező.

„Meglepő volt, hogy a változatok közül oly sok befolyásolja a szőrtüsző szerkezetét és működését” – mondta Michael Simpson, a londoni King's College Genomic Medicine Group vezetője.

"Elképzelhető, hogy a genetikai változatosság befolyásolja ezeknek a szőrtüszőknek az alakját, és hajlamosabbá teszi őket a baktériumokra és a gyulladásokra, amelyek az aknéra jellemzőek."

Az egyik genetikai variáns, a WNT10A, az ektodermális diszpláziához kapcsolódik , ami a ritka, vékony szőrzetet, valamint a körmök, fogak, bőr és mirigyek egyéb fizikai rendellenességeit okozza. Az aknés betegek fenotípusos varianciájának körülbelül 22 százaléka a vizsgálatban megfigyelt genetikai variánsokkal magyarázható, a 15 szignifikáns génhely pedig ennek körülbelül 3 százalékát tette ki. Ez arra utal, hogy valószínűleg más régiók is hozzájárulnak az állapot kialakulásához, amelyek továbbra is feltáratlanok.

„Számos genetikai variáns olyan érdekes mechanizmusokra mutat rá, amelyek igazán jó célpontjai lehetnek olyan új gyógyszereknek vagy kezeléseknek, amelyek valóban segítenének a betegeken” – tette hozzá Simpson.

Az emberek körülbelül 85 százaléka tapasztal aknés pattanásokat élete egy pontján. Ezek a vörös csomók és dudorok évtizedekig felbukkanhatnak, és a betegek 20 százalékában hegeket hagyhatnak. A gyulladásos papulákban, pustulákban és csomókban szenvedők számára a mostani eredmények új reményt adnak.

„Az aknénak súlyos érzelmi és pszichológiai következményei lehetnek, és depresszióval, munkanélküliséggel, öngyilkossági gondolatokkal és magával az öngyilkossággal is összefüggésbe hozható” – írták a szerzők.

A kutató csapat reméli, hogy felfedezés új és kevesebb mellékhatással járó kezeléshez, gyógyszerfejlesztéskhez vezet. A mai piacon a betegségre az egyik leggyakrabban használt gyógyszer az izotretinoin, de a használatát kísérhetik nem kívánt tünetek, illetve terhes nők nem is szedhetik.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Akné - náluk nagyobb eséllyel alakulhat ki, mint másoknál

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

akne

Forrás: IFLScience
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához