Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Az atópia nem csupán fizikai tüneteket okoz: így kezelhetjük a bőrbetegség okozta stresszt és szorongást

gettyimages-baby-eczema

Az Atópiás dermatitiszben szenvedő gyermekekkel gyakran teljesen más az élet, mint ahogyan az idilli családi mindennapokat elképzeltük. Hogyan kezelhetjük ezt? Hogyan nyugtathatjuk meg gyermekünket, és akadályozhatjuk meg, hogy a stressz a család többi tagjának életét is befolyásolja?

Atópiás gyermek a családban

Az atópiával küzdő babák, kisgyermekek az állandósult kellemetlenségek miatt többet sírhatnak az átlagosnál, akár éjszaka is. A fájdalom és a viszketés miatt kevesebbet tudnak aludni, pihenni, a folyamatos megpróbáltatások és az alvási nehézségek pedig szorongást is kelthetnek gyermekünkben. Mindez az egész család életminőségét is befolyásolhatja: frusztráltságot, letörtséget vagy éppen bűntudatot válthat ki a szülőkből.

Hogyan kezelhetjük a helyzetet?

A gyermeknek ebben a helyzetben a fizikai tünetek kezelése mellett nyugalomra van szüksége, és arra, hogy biztonságban érezze magát. Nagyon fontos, hogy kellő időt szánjunk gyermekünkre, és bíztató, megnyugtató légkört alakítsunk ki. Erre kiváló lehet naponta pár perc közös relaxáció, beszélgetés, vagy beiktathatunk egy masszázst is a napi hidratáló kezelés során. A közvetlen bőrkontaktus is remek módszer a babák megnyugtatására.

A  mindennapi bőrápoló kezelést akár egy masszázzsal is összeköthetjük /Kép: Gettyimages.com A mindennapi bőrápoló kezelést akár egy masszázzsal is összeköthetjük /Kép: Gettyimages.com Forrás: gettyimages.com

Könnyítsük meg a mindennapokat!

Az alábbi tippek segítségével nem csupán az atópiával küzdő gyermekünk, hanem az egész család életminőségén is javíthatunk.

· Kerüljük az intenzív tisztítást és a forróságot. A bőrre és a hajra használjunk szappanmentes hidratáló tisztítót, vagy mélyhidratáló tisztító olajat. A víz pedig ne legyen melegebb 34°C-nál.

· Minden reggel és este használjunk bőrápoló készítményt, az egész arcon és az egész testen is. Mindig az évszaknak megfelelő bőrápolót alkalmazzunk: télen például balzsamot, nyáron pedig krémet.

· Az ápolókrém mellett a megfelelő folyadékbevitelről is gondoskodjunk, ez szintén hozzájárul a bőr megfelelő hidratáltságához.

· Adjunk kényelmes, pamutból készült ruhát a gyermekünkre, a plüssjátékait pedig mossuk ki rendszeresen.

· Csökkentsük a cukor mennyiségét az étkezések során! Nem is gondolnánk, ez segíthet minimalizálni a fellángolások gyakoriságát.

· Szellőztessük gyermekünk szobáját minden nap.

Forrás: egeszsegkalauz.hu