Ezeket látta már?

Ekcéma: ez a különleges, természetes gyógymód segíthet

Holt-tenger, Holt-tengeri só, ekcéma, kezelése, okai

Az ekcéma az egyik leggyakrabban előforduló bőrbetegség, amely újra és újra visszatér.

A holt-tengeri iszap rendkívül gazdag ásványanyag tartalmának köszönhetően revitalizálja, bársonyossá, puha tapintásúvá teszi a bőrt - de hogyan hat ránk ekcéma esetén?

Az emberek évszázadok óta a gyógyhatása miatt fürdenek a Holt-tengerben. A Holt-tenger vize, iszapja ásványi és nyomelemekben rendkívül gazdag - aki megmártózott már a Holt-tenger vizében, tudja, hogy mit érzett a fürdőzés után. Ma már az a Holt-tengeri sót otthoni használatra is lehet vásárolni. Néhány tanulmány szerint ez jótékony hatással lehet az ekcémára.

Az ekcéma nem fertőző, ennek ellenére a leggyakrabban előforduló bőrbetegség. Súlyossága az átmeneti bőrpírtól, bőrszárazságtól, a hámlástól a komoly, hólyagképződéssel járó duzzanatig terjedhet, illetve kialakulhatnak fájdalmas berepedések is.

 • A fejbőrön jelentkező tüneteket leggyakrabban hajszesz, kenőcs, vagy hajfesték okozza.
 • A szemhéjon, arcon, ajkakon megjelenő panaszokért többnyire szintén a kozmetikai cikkekben lévő vegyi anyagok felelősek.
 • Ezenkívül az ékszerekkel, szemüvegkerettel, de akár a telefonnal való érintkezés is okozhat allergiás reakciót.
 • A testen szintén kiválthat ekcémát kozmetikum, tisztálkodási szer, ruha, zsebben hordott fémtárgy, de még WC-papír is.

Holt-tengeri só hatása

A Holt-tenger a világ legmélyebben fekvő földrajzi pontja és a Föld legsósabb víztömege. Régóta híres gyógyító tulajdonságairól. A tudósok azonban még mindig próbálják megérteni, hogy segít-e, és ha igen, akkor hogyan a különböző állapotokban.

A Holt-tenger vize számos ásványi anyagot tartalmaz, többek között:

 • klorid
 • magnézium
 • nátrium
 • kálcium
 • kálium

A Holt-tengerből elpárologtatott vízből sót lehet előállítani, amely tartalmazza ezeket az ásványi anyagokat. Egyes vállalatok ezeket a sókat aztán olyan termékekben használják fel, mint a fürdősók, testápolók és szappanok. Más termékek Holt-tengeri iszapot tartalmaznak.

A Holt-tengeri só jó az ekcémára?

Kevés kutatás született arról, hogy a Holt-tengeri só jó-e az ekcémára. Két tanulmány azonban arra utal, hogy jótékony hatású lehet.

Egy régebbi, 2005-ös klinikai vizsgálat a Holt-tengeri magnézium-kloridot tartalmazó vízben való fürdés hatásait vizsgálta atópiás dermatitiszben, azaz az ekcéma egy fajtájában szenvedő emberek körében.

A vizsgálatban résztvevők egyik alkarjukat 15 percre alámerítették egy 5%-os Holt-tengeri sót tartalmazó vízoldatba. A másik karjukat csapvízbe merítették.

A kutatók a vizsgálat elején, valamint 6 héten keresztül hetente egyszer értékelték bőrük minőségét. A vizsgálat végére megállapították, hogy azoknál, akik a bőrüket Holt-tengeri sókba merítették, a bőr hidratáltsága jobb volt, és csökkentek az érdesség és a gyulladás jelei.

Holt-tengeri só krém

Egy régebbi, 2011-es klinikai vizsgálatban egy holt-tengeri ásványi anyagokkal dúsított krém hatását vizsgálták gyermekek enyhe vagy közepesen súlyos atópiás dermatitiszére.

A vizsgálathoz a kutatók három csoportba sorolták a résztvevőket. Minden csoport 12 héten keresztül naponta kétszer, reggel és este, az egész testre krémet kentek. Azonban minden csoport más-más összetevőket tartalmazó krémet használt.

Az egyik krém egy egyszerű lágyító hatású hidratáló krém volt, amely nem tartalmazott Holt-tengeri összetevőket. A másik krém Holt-tengeri vizet tartalmazott. A harmadik krém Holt-tengeri iszapot tartalmazott.

Az összes csoport közül a Holt-tengeri vizet tartalmazó krémet használó csoportnál volt a legjobb az eredmény. Ez a krém volt a legpozitívabb hatással a bőrgátra a teljes 12 hét alatt. A többi csoportban is javulást tapasztaltak, de ez nem volt olyan jelentős.

Hogyan segíthet a Holt-tengeri só az ekcéma kezelésében?

A kutatók úgy vélik, hogy a Holt-tengeri só ekcémára gyakorolt potenciális előnyei az ásványi anyag tartalmának köszönhetőek.

A 2005-ös kutatás szerint a Holt-tengeri só jótékony hatása a magnéziumnak köszönhető, amely segíthet a vizet a bőrhöz kötni és javítani azt.

Egy 2020-as tanulmány szintén a magas magnéziumtartalomnak tulajdonítja a Holt-tengeri só jótékony tulajdonságait. A szerzők szerint a magnézium:

 • fokozza a bőr vízvisszatartását
 • csökkenti a gyulladást

A Holt-tengeri só cinket is tartalmaz, amely segíti a sebgyógyulást.

Holt-tengeri só: vannak mellékhatásai?

A 2005-ös és a 2011-es tanulmányban a résztvevők jól tolerálták a Holt-tengeri ásványi anyagokkal való érintkezést. Nem valószínű, hogy ez az összetevő önmagában mellékhatásokat okozna az egyébként egészséges embereknél, de lehetnek kockázatok.

Az ásványvízben való fürdés gyakorlatát balneoterápiának nevezik. Ez általában biztonságos és csak minimális mellékhatásokkal jár. Ezek közé tartozhatnak:

A mellékhatások előfordulása azonban kevésbé valószínű, ha valaki otthon használja a Holt-tengeri sókat, mivel így maga szabályozhatja, hogy milyen koncentrációjú és milyen forró legyen a víz. (A nagyon sós vagy nagyon forró víz szárító hatású lehet.)

Természetes gyulladáscsökkentés: ezek a gyógynövények segítenek

Sajnos, néhány embernek nem szabad balneoterápiát végeznie. Ide tartoznak azok, akiknek az alábbi tüneteik vannak:

 • az atópiás dermatitisz éppen fellángolási szakaszban van
 • nedvedző elváltozások
 • hólyagok vagy fekélyek
 • nyílt sebek
 • bőrfertőzések
 • akut ízületi gyulladás vagy más akut gyulladásos állapotok
 • gennyes vagy eritrodermiás pikkelysömör
 • epilepszia
 • szív- és érrendszeri betegség
 • súlyos magas vagy alacsony vérnyomás
 • súlyos vérszegénység
 • csökkent egyensúlyérzék
 • kábítószer- vagy alkoholmérgezés
 • nemrégiben bekövetkezett stroke vagy szívroham

Érdemes kikérni orvos tanácsát, mielőtt bármilyen otthoni gyógymódot használnának az ekcémára, mivel a kezelések nem mindenki számára alkalmasak.

Hogyan használjuk a Holt-tengeri sót ekcéma esetén?

Ha az orvos azt mondja, hogy a Holt-tengeri só kipróbálható, akkor többféleképpen is megtehetjük. Hozzáadhatjuk a sót a fürdőhöz, vagy használhatunk olyan helyi termékeket, amelyek a Holt-tengerből származó sót, vizet vagy iszapot tartalmaznak.

A só használata fürdőben:

 • Engedjuk teli a kádat fürdőt meleg, de nem forró vízzel. A balneoterápiához a víz hőmérséklete általában 30-40 °C között van!
 • Adjunk a vízhez 1 csésze Holt-tengeri sót, és hagyjuk, hogy feloldódjon!
 • Szálljunk be a fürdőbe, és rövid ideig maradjunk a vízben. A National Eczema Association azt ajánlja, hogy az ekcémás emberek a fürdést 5-10 percre korlátozzák.
 • A fürdőből való kilépés után tiszta törülközővel töröljük szárazra a bőrt. Próbáljuk meg nem dörzsölni vagy vakarni az ekcémát!
 • Közvetlenül utána óvatosan kenjük be a bőrt puhítóval!

Ha valakinek csak egy helyen van ekcémája a testén, például a lábán vagy a kezén, használhatja a Holt-tengeri sókat egy kisebb fürdőben is, amely csak ezeket a területeket célozza meg.

7+1 ekcéma tanács: ha nem csak krémeket használna viszketésre

Egy másik lehetőség, hogy illatmentes, Holt-tengeri ásványi anyagokat tartalmazó krémeket vagy testápolókat kenünk a bőrre. Az embernek ezt mosakodás után kell tennie, hogy a krém a lehető legtovább a bőrön maradjon.

Összességében megállapítható, hogy a Holt-tengeri só javíthatja a bőrgát működését és csökkentheti az ekcéma látható jeleit. Az előnyök olyan ásványi anyagoknak köszönhetők, mint a magnézium és a cink. Ennek megerősítéséhez azonban újabb és nagyobb léptékű vizsgálatokra van szükség.

Forrás: MedicalNewsToday
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához