Fotókiállítás pszoriázisos betegekért!

#bőrbetegség #mozgásszervi betegség #pikkelysömör
2011.03.12. Módosítva: 2015.11.04.

Fotókiállítással a pikkelysömörös betegekért... Nyolc magyar nagyvárosban mutatkozik be a pikkelysömör (psoriasis) betegségben szenvedők életét bemutató fotókiállítás a Magyar Dermatológiai Társulat (MDT) szervezésében.

A társulat egy nemzetközileg már nagy sikereket elért kezdeményezéshez csatlakozott a kiállítások megszervezésével. A pikkelysömörrel együtt élő emberek figyelmét akarja felhívni arra, hogy ne adják fel a betegség elleni küzdelmet, ne rejtőzzenek el a külvilágtól, hanem keressék a megfelelő, korszerű kezelési módszereket és vállalják fel önmagukat - fogalmaztak a Meztelen igazság című kiállítás szervezői az MTI-hez eljuttatott közleményükben.

A kiállításon olyan psoriasisos betegek képeit és személyes vallomásait ismerhetik meg a látogatók, akik vállalják állapotukat, és meg akarják mutatni hasonló sorsú társaiknak, hogy érdemes küzdeni a bőrbetegség ellen. A számos országot bejárt fotókat Ralf Tooten fotóművész készítette.

A közlemény szerint a magyar lakosság 1,4 -2 százalékát érinti a jellemzően vörös, pikkelyesen hámló foltokkal és alkalmanként súlyos ízületi gyulladással együtt járó psoriasis. A kiállítás tudatosítani akarja a közvéleményben, hogy a pikkelysömör nem fertőző, az egészséges embereknek nem kell félniük a betegektől. Mint a fotózásban részt vevő betegek egyike, a lengyel Roman Poznan üzente: "Ugyanolyan emberek vagyunk, mint mások, ugyanolyan bánásmódot érdemlünk, mint egészséges társaink. Dolgozunk, családunk, terveink és törekvéseink vannak."

A március 10. és 31. között a budapesti Duna Plázában megtekinthető fotótárlat áprilisban Pécsett, májusban Szombathelyen, júniusban Veszprémben, júliusban Kaposváron, szeptemberben Szegeden, októberben Debrecenben, majd végül október 25. és november 14. között a Miskolc Plázában mutatkozik be.

A kampányról és a kiállításról a www.meztelenigazsag.hu és a www.facebook.com/meztelenigazsag internetes oldalakon található részletes tájékoztatás.

Forrás: MTI