Ezeket látta már?

Hajhullás... Tehetünk valamit ellene?

Sokan úgy gondolják, hogy a hajhullást csakis a padló állíthatja meg... A kopaszodás kezelése valóban nem egyszerű, de azért nem reménytelen.

Egy dús hajú ember fejbőrén több tízezer hajszál található. A kevésbé szerencséseknek már jóval kevesebb tincset kell reggelente helyre állítaniuk a tükör előtt. A napi 100 szál kihullása átlagosnak számít, főként hajmosáskor nem meglepő az ekkora mennyiségű hajvesztés. A folyamatos, nagy mennyiségű hajhullás viszont komoly betegségek előjele lehet, de öröklött hajlamra is utalhat.

Hajhullás... Tehetünk valamit ellene?

Miért kezdünk Kojak-re hasonlítani?

A férfias típusú kopaszodás kis mértékben korral járó, természetes folyamat. Legfőképp a homlok két oldalán és a fejtetőn jelentkezik. Nagyobb mértékben a kopaszodást alopéciának nevezzük, amelyben férfiak és nők milliói szenvednek az egész világon. A kopaszodás legfőbb kiváltó oka a hajhagymák fokozott DHT (dihydro-tesztoszteron) érzékenysége, mely a tesztoszteron szinttel áll összefüggésben. Nőknél 35 éves kor felett, férfiaknál már a 20-as évek elején jelentkezik. A DHT a szőr- és hajtüszőkben található androgén receptorokhoz kapcsolódik. Ez okozza a hajgyökerek növekedési (anagen) fázisának lerövidülését, a hajszálak elvékonyodását, majd kihullását.

A hajhulláshoz több tényező is hozzájárul: fejbőr baktériumok, stressz, szegényes étrend, genetikai kopaszság (mind a férfiakat, mind a nőket érintheti) és hormonális egyensúlyhiány. Sok esetben, a hajhullás oka ezen tényezők kombinációja, de a leggyakoribbak a kopaszodás genetikai mintái, amely a férfiak hajhullásának 95%-ért felelős, de a nők körében is milliókat érint.

Bár a férfi kopaszodás kezelhető, kigyógyulni belőle azonban nem lehet, mert genetikailag meghatározott. Először is fontos, hogy kiderüljön, mi okozta a hajhullást, és utána következik a hajbeültetés. Ma már szerencsére úgy működik, hogy nem kell levágni a hajat rövidre, így a hölgyeknek sem okoz problémát. A nőknek leginkább megritkul a haja, avagy fejtetőn bekövetkező hajritkulással számolhatnak. Korszerű módszerekkel ezen is lehet segíteni.

Sörényvédők, hajnövelők és tincsmegtartók

Nem létezik varázsszer azok számára, akik fokozatosan veszítik el hajukat, kopaszodnak. A kopaszodásra javasolt külső szerek, samponok és oldatok azonban segítséget jelenthetnek a meglévő hajszálak megerősítésében, illetve gyógyszeres kezelés is segíthet a DHT kiiktatásában.

Olyan területeken, ahol már nincs remény a hajhagymák újraélesztésére, a hajátültetés megoldás lehet. Onnan ültetnek át hajszálakat, ahol még épek, dúsabb a hajzat. A fej hátsó része, a tarkó környéki lazább fejbőr kiváló táptalaja az erősebb hajszálaknak, mivel azok az androgén hormonok hatására kevésbé érzékenyek.

Aki végképp nem tudja elfogadni a kopaszodása mértékét, az sebészi eljárással is hajhoz juttathatja tar fejbőrét. Plasztikai műtét során a fejbőrből kimetszett bőrdarabba ültetik a hajhagymákat. A műtét után a páciens néhány hétig tartó feszülést érez, ugyanis a bőr rugalmasságának köszönhetően gyorsan a kellő méretűre nyúlik. Az átültetett hajhagymák szinte 100%-a megmarad. Az eljárás sikeressége tehát vitathatatlan, ám a hajbeültetésnél jóval fájdalmasabb és költségesebb a művelet.

Forrás: Napidoktor
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához