Ezeket látta már?

Lábkörmeink egészségéért!

Lábunk – egészségi állapotunk mutatója is… A szívtől való nagy távolság miatt sokszor a lábfejen jelentkeznek először a szív és a keringési rendszer rendellenességeire utaló tünetek. A lábkörmök állapota számos meglévő és kialakulófélben lévő betegség jelzője lehet.

A köröm felépítése

Lábkörmeink egészségéért!

A köröm látható, legnagyobb része a körömlemez, amely élettelen szaruképződmény. Azt a területet, ahonnan a köröm kinő, mátrixnak nevezik. A kis félhold alakú fehér rész neve a köröm alapjánál lunula, mögötte található a körömágy. A körömlemezt oldalról a körömsánc, vagy körömbarázda veszi körül.

Az egészséges körmök épek, rózsaszínűek, nincsenek rajtuk elszíneződések, szabályos alakban, folyamatosan nőnek a körömsáncon belül. A nagylábujj körme lassan nő: teljes lecserélődéséhez kb. 12 hónap szükséges.

Kiknél gyakoribbak a körömproblémák?

Bármely korosztályban előfordulhatnak elváltozások, melyek közül néhány igen gyakori. A köröm megvastagodhat, vagy éppen elvékonyodhat, törékennyé válhat, elszíneződhet, fertőzés alakulhat ki, egyenetlenné válhat a felülete, vagy rendellenesen nőhet. Olyan is előfordulhat, hogy az egész köröm leesik, majd a helyén új nő.

Az életkor előrehaladtával egyre nagyobb valószínűséggel jelentkeznek körömproblémák. Cukorbetegség, érelmeszesedés és legyengült immunrendszer esetén pedig fokozottan oda kell figyelni a lábak állapotára, az ilyen állapotok velejárója ugyanis a fertőzésekre való fogékonyság, illetve a nehezebb sebgyógyulás.

A körömproblémák okozói

A lábujjon megjelenő szemölcsök, tumorok, fertőzések, az elégtelen keringés, bőrbetegségek (pikkelysömör, ekcéma) és egyéb megbetegedések (pajzsmirigyműködési zavar, idegrendszeri problémák) mind okozhatnak körömgondokat. Az esetek nagy részében azonban a nem megfelelő cipőválasztás a bűnös, amely nyomja a lábujjkörmöket. A sérülések, ütések és fertőzések a köröm tartós eldeformálódását okozhatják.

Gyakori körömproblémák és kezelésük

Benőtt köröm

Igen gyakori, amikor a körömlemez széle tulajdonképpen belenő a körömsánc oldalsó szövetébe. Az állapot fájdalommal, gyulladással jár. Okozhatja a nem megfelelő körömvágási technika (a sarkok lekerekítése az egyenesre vágása helyett), a túl szűk cipő viselése, vagy a mindennapi mozgás során fellépő mechanikai igénybevétel.

A lábujj formája, így a benőtt körömre való hajlam öröklődhet. A fájdalmat gyakran bőrkeményedés, vagy tyúkszem okozza a körömbarázdában. Az ilyen problémák esetén általában elég házi módszereket alkalmazni, esetleg pedikűröshöz fordulni. A benőtt köröm, vagy körömrész eltávolítása csak ritkán szükséges. Ez helyi érzéstelenítés mellett végzett apróbb sebészeti beavatkozás.

Megvastagodott körmök

Oka legtöbbször a körömágy sérülése, vagy gombás fertőzés, ritkábban utalhat olyan súlyos állapotokra is, mint az elégtelen keringés, szív- és tüdőproblémák. Ennek karbantartására érdemes pedikűrös segítségét kérni, illetve diagnosztizáltatni a háttérben esetlegesen meglévő betegséget.

Gombás fertőzések

Igen kellemetlen probléma, jellemző tünetei a köröm megvastagodása, fehéres, sárgás, vagy szürkés elszíneződése, a köröm berepedezik, sőt akár le is válhat a lábujjról. A fertőzés kezelés nélkül nem gyógyul, sőt továbbterjedhet a körömágyra, illetve a többi körömre. A körömgomba gyakorlatilag bárhol elkapható, ahol a láb a fertőzött felülettel érintkezik. A gombák különösen kedvelik a meleg, nyirkos helyeket, mint a strandok, zuhanyzók, cipők belseje, különösen, ha a láb izzadásra hajlamos.

A fertőzés kezelésére vény nélkül kapható, helyileg alkalmazható (krémek, spray-k, ecsetelők) gombaellenes készítmények szolgálnak, melyek azonban nem minden esetben bizonyulnak elegendőnek. Ekkor szájon át szedhető gombaellenes gyógyszereket szükséges alkalmazni. A kezelés általában 6 hét és 6 hónap közti időtartamú, és szakorvos fogja a gombafajtának megfelelő hatóanyagú szert felírni. Elképzelhető "masszívabb"esetekben a köröm teljes eltávolítása sebészi úton, és a szisztémás (tablettás) gombaellenes kezelés egyidejűleg. Vigyázni kell a kiújulásra is.

Egyéb fertőzések

Általában a köröm alatti és a köröm melletti rész érintett, bőrpír, duzzanat, esetleg gennyesedés kíséri. Legyengült immunrendszer esetén súlyos szövődményeket okozhat, mivel a fertőzés továbbterjedhet az egész lábra. A pedikűrös általában már korai szakaszban felismeri ezeket a fertőzéseket.

Sérülés

A körömágy sérülése a körmök tartós elváltozásához vezethet, ennek kezelésére érdemes rendszeresen felkeresni a pedikűröst, akinek megfelelő eszközök állnak a rendelkezésére a rendellenesen nőtt körmök "kiigazítására".

Idősek körömproblémái

Az időseknél általános a romló vérkeringés és ennek köszönhetően a sérülékeny és töredezett körmök megléte. Ráadásul sokan a megfelelő erő-, mozgékonyság hiánya, vagy a rossz látásuk miatt nem tudják megfelelően ápolni a problémás körmeiket. Nekik szintén érdemes szakemberhez fordulni.

Figyelmeztető jelek

Ha változást észlelünk a lábkörmöm színében, alakjában, fertőzés jelei mutatkoznak rajta, vagy fájdalom jelentkezik, érdemes pedikűröshöz fordulni, aki nagy valószínűséggel diagnosztizálni tudja a problémát, ismeri, hogy milyen betegség rejtőzhet annak hátterében és a kezelésében is segíthet. Súlyosabb esetekben pedig haladéktalanul fel kell keresni az orvost.

A láb és a körmök gondozása

Körömvágás előtt áztassuk lábfejünket meleg vízben, hogy a körmök felpuhuljanak. A vízbe tehetünk 3-4 kanál sót, vagy fertőtlenítő hatású illóolajokat; eukaliptuszt, teafát, levendulát.

Ezután töröljük szárazra a lábat, különösen ügyelve a lábujjak közötti részre.

A körmöket mindig egyenesre vágjuk, ne kerekítsük le a sarkokat, így előzhető meg a benőtt köröm megjelenése.

Használjunk megfelelően erős és éles körömvágó csipeszt.

Ügyeljünk rá, hogy vágáskor ne sértsük fel a bőrt, mert az apró sebek szabad utat engednek a kórokozóknak.

Körömvágás után, lefelé irányuló mozdulatokkal, reszeljük le a sarkokat, hogy ne maradjanak élesek.

Mindig csak olyan cipőt viseljünk, amely kényelmes, kerüljük a kicsi és szoros lábbeliket. Ügyeljünk arra, hogy a zokni és harisnya se legyen túl szoros ezek ugyanúgy problémát okozhatnak.

Forrás: mydr.com.au

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához