Ezeket látta már?

Mi jó öregségi folt, pigmentfolt ellen? Így lehet kezelni a hiperpigmentációt otthon

öregségi folt oka, kezelése, pigmentfolt napfolt ellen

Mit lehet tenni a bőr elszíneződései ellen?

A bőrgyógyászok lokalizált hiperpigmentációnak nevezik az arcbőrön megjelenő sötét foltokat. Számtalan tényező kiválthatja őket: a szennyezett légkör, a túlzott napsugárzás, az idő múlása, a várandósság, az akné utáni hegesedés, a hormonális egyensúly felborulása vagy a genetikai hajlam.

Mi okozza a sötét foltok megjelenését?

A foltok elsődleges kiváltó oka minden esetben a rendellenes melanintermelés, ugyanis a melanin felel a bőrön megjelenő sötétebb foltokért. A melanin fontos szerepet játszik a bőrszín meghatározásában, legyen szó fehér vagy rózsaszín, olívazöld vagy sötétbarna árnyalatokról. A napfény UV-sugarainak hatására elindul a melanintermelés, ennek hatására a melanintartalmú sejtek „befestik” a bőr legfelső rétegét. Tehát a melaninnak köszönhetjük a nyári barnaságot. Azonban előfordul, hogy néhány melanocita nem áll le a termeléssel, és folyamatosan nagy mennyiségű melanint állít elő. A rendellenesen nagy mennyiségű melanin pedig nem egyenletesen oszlik el a bőrön, hanem sötét foltokba rendeződik, elszórt, úgynevezett hiperpigmentációkba tömörül.

A hiperpigmentáció senkit sem kímél, nőket és férfiakat, időseket és fiatalokat egyaránt megcélozhat, etnikai hovatartozástól függetlenül.

És hogy ne legyen egyszerű dolgunk, a hiperpigmentációnak is több formáját ismerjük, beleértve a melazmát, a gyulladás utáni hiperpigmentációt (PIH) és a napfoltokat. Ezért javasolják a bőrgyógyászok és a kozmetikusok egyhangúan, hogy a legjobb védekezés a megelőzés. Emlékszünk kosztümös filmekre, amelyekben a hölgyek napernyővel közlekedtek és szinte sosem mentek a napra? Ez nemcsak azért volt elterjedt, mert a napbarnított bőrt a földeken dolgozó paraszti réteghez társították, hanem azért is, mert az előkelő nők tudták, hogy az érintetlen, szép fehér bőrt úgy tarthatják meg a legjobban, ha az árnyékban maradnak. Ma már a barna bőr a divat, és szerencsére megannyi fényvédő krém közül választhatunk, ám a túlzásba vitt napozással és szoláriumozással a napfoltok kialakulását igencsak felgyorsítjuk.

Napfolt, öregségi folt, pigmentfolt: mit értünk alatta?

Egy és ugyanaz a probléma, tudományos nevük lentigines solares, gyakran viszont csak napfoltoknak vagy öregségi foltoknak, pigmentfoltnak nevezzük őket. Ezek a hiperpigmentációs foltok a napfény érte területeken, pl. a kézfejen, a vállon, a mellkason, az arcon és a karon fordulhatnak elő. Ahogy idősödünk, egyre nagyobbak lesznek, és a számuk is megnő. Sőt! A hiperpigmentáció azokon a területeken is előfordulhat, ahol a bőr dörzsölődésnek van kitéve, például gyantázás vagy különböző ruhaneműkkel való érintkezés során.

Hogyan halványíthatjuk a pigmentfoltokat?

Egyes bőrgyógyászati kezelések hatásosak lehetnek a már meglévő elszíneződések csökkentésére, hisz már számos módszer létezik a helyi lokális készítményektől kezdve a hámlasztáson keresztül egészen a fényterápiáig. A kezelések eredménye változó. Mindegyik a bőrirritáció és a foltok újbóli megjelenésének kockázatával jár. A legtöbb esetben a bőrgyógyászati kezeléseket egy éven belül csak korlátozott ideig lehet elvégezni a kellemetlen mellékhatások csökkentése végett. Ugyanakkor ezeken a rövid periódusokon kívül a páciensek szeretnék meghosszabbítani a kezelés eredményét és elkerülni a foltok kiújulását.

Egyenetlen bőrszín, ráncok

Ha nem törődünk azzal, a nap mely szakában és hogyan napozunk, a napsugárzás akár éltre szóló nyomokat is hagyhat a bőrünkön.

A napégésnek különböző fokozatai léteznek, a bőr vörössége mellett, súlyosabb esetben az érintett területen hólyagok megjelenése tapasztalható. A tünetek ugyan pár nap alatt elmúlnak, a napégés hatása azonban évekig megmarad, a károsodás hosszútávú szövődményei később jelentkezhetnek.

A túlzásba vitt napozás a bőr idő előtti öregedéséhez is vezethet. Bőrünk nem felejt, a korai ráncosodás ugyanis 80 százalékban azon napsugarak következménye, amelyeket még 18 éves korunk előtt gyűjtöttünk – mondja dr. Vincze Ildikó, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológus orvosa. A másik gyakori probléma, a hiperpigmentáció, az egyenetlen bőrszín. A túlzásba vitt napozás következményeként a bőrfelszín – jellemzően az arc bőrén – egyes részeken sötétebbnek, máshol világosabbnak tűnhet.

Májfoltok

Várandósok körében, hormonális hatásokra gyakran jelentkezik pigmentfolt, mely sötétebb bőrt okoz főként a homlok, orcák, áll, vagy az orr területén. Ezek a foltok a szülés utáni időszakban rendszerint halványodnak, elmúlnak, ha mégsem, megfelelő kozmetikumokkal kezelhetőek. A fényvédelem ez esetben is különösen fontos, mivel a tünetek tovább erősödhetnek napfény hatására.

Öregségi foltok

Esztétikailag zavaró, de komoly egészségügyi kockázatot nem jelent az öregségi foltok megjelenése. Nevükkel ellentétben fiatalabbakon is kialakulhat, ezért szintén a túlzásba vitt napozás a felelős. Megjelenésük is főként az arcon, kézfejeken, a napnak kitett testrészeken jellemző, de kozmetológiai kezelések segítségével a foltok halványabbá tehetők. Az ilyen beavatkozások azonban a bőrt érzékenyebbé tehetik, ezért az őszi-kora tavaszi időszakban javasolt elvégeztetni.

Anyajegyek, melanóma

A túlzásba vitt napozás hatására a kisebb, esztétikai problémák mellett megjelenhetnek súlyosabb, rákmegelőző állapotra utaló jelek is. A bőr daganatos betegségei - mint amilyen a melanóma - különböző formában és valamennyi testrészen jelentkezhetnek. Sokan azt gondolják, hogy a már meglévő anyajegyeik jelentik a legnagyobb veszélyt, azonban ez nem feltétlenül igaz – magyarázza dr. Vincze Ildikó.

Olvasson tovább! Ezek a melanóma első jelei!

Az önvizsgálat során minden olyan új, addig nem észlelt elváltozás is jelezheti a betegséget, amelyet korábban még nem észleltünk. Fontos, hogy az egész testfelületet átvizsgáljuk tetőtől-talpig, különös gonddal figyelve a napnak kitett területeket, az ajkainkról és a szemünkről se feledkezzünk meg. Emellett évente legalább egy alkalommal, panaszmentesség esetén is érdemes anyajegyeinket szakorvosnál ellenőriztetni.

Hogyan kezelheti ezeket a foltokat?

1. Fényvédelemmel

Sajnos hiába minden csodamódszer és drága kence, ha nap éri a bőrt, rosszabbodni fognak a foltok. Terhesen és ha fogamzásgátlót szed, sokkal nagyobb az esély arra, hogy májfoltok alakuljanak ki a bőrén, ezért tényleg komolyan kell venni a fényvédelmet. (Az egy jó nagy ostobaság, hogy ha tovább napoztatjuk a foltos arcot, akkor majd egyenletesre barnul: a foltok még jobban be fognak pigmentálódni, és még nehezebb lesz megszabadulni tőlük.

2. Kémiai hámlasztással

Az AHA savaknak van folthalványító hatása, de az otthoni kémiai hámlasztók erőssége nem mindig elegendő a boldogsághoz - jobb hozzáértőhöz fordulni.

3. Azelainsavval

Az azelainsav rendkívül hatásos nem csak a foltok, hanem a pattanások és a rosacea kezelésében is. Magyarországon a Finacea és a Skinoren krémekben van ilyen, egyéb készítményeket a bőrgyógyász írhat fel.

4. A-vitamin (retinol) származékokkal

Ha napkárosodott bőrről van szó, mindenképpen a legjobb választás - de nyáron már nem ideális használni, őszi, téli időszakban vágjunk bele a retinol kúrába, és tavaszra, nyárra szép lesz a bőrünk.

5. C-vitamin és származékaival

Megzavarja a pigment-termelést, így halványítja a foltokat. Sajnos nem mindenkinek elég a folthalványításhoz, de mindenképpen érdemes keresni egy C-vitaminos szérumot, ugyanis anti-aging hatása is van.

6. Egyéb folthalványítókkal

  • Kojic acid: gátolja a pigmenttermelést
  • Licorice extract (édegyökér kivonat): szétoszlatja a melanint a bőrben
  • Alpha Lipoic acid: szintén gátolja a melanintermelést
  • Arbutin: a melanint termelő sejtek növekedését állítja meg
  • Niacinamide: gyulladáscsökkentő is, többfunkciós összetevő

7. Lézeres kezelésekkel

Ha májfoltunk van, még nehezebb a küzdelem, olykor hónapokba telik, mire valami eredményt elérhetünk az otthoni módszerekkel. A pigmentfoltok eltávolítása lézerrel általában egy rendkívül hatékony orvos-esztétikai eljárás, mely egészséges, szép és esztétikus bőrt eredményez.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Anyajegy vagy bőrrák? Ez alapján dönthető el az orvos szerint

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#anyajegyszűrés

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához