Ezeket látta már?

Nem pattanás, ez ciszta! A farpofáknál jelenik meg, és így néz ki

pilonidális ciszta, ciszta, pattanás, farpofa, fenék, miteszer

A pilonidális ciszta a hát alsó részén, a farokcsontnál kialakuló fájdalmas elváltozás.

A pattanásra emlékeztető nagy méretű, gennyel teli ciszta eltávolításához általában szakorvosi beavatkozás szükséges.

A pilonidális ciszta a laikus számára egy nagyobb, "csúnyább" pattanásra hasonlíthat, mely a hát alsó részén, a farokcsontnál, a két farpofa találkozásánál alakul ki.

Miért alakul ki a pilonidális ciszta?

A férfiak, a túlsúlyosak, az erősebb testszőrzettel rendelkezők, illetve ülő életmódot folytatók hajlamosabbak lehetnek rá, és a legtöbb érintett a fiatalabb, 15-25 év közötti korosztályból kerül ki. A ciszta tulajdonképpen a bőrbe "beszoruló" szőrszál miatt alakul ki (hogy pontosan miért, még nem tudják a szakemberek), mely nemcsak irritálhatja a szöveteket, de gyulladást is okozhat.

Az érintett terület sérülését, a bőr ismételt irritációját okozó események, pl. ruhadarabok vagy székek, autós ülések okozta dörzsölődés nemcsak megnövelheti a ciszták kialakulásának esélyét, de a gyógyulást is megakadályozhatja, lassíthatja.

A pilonidális ciszta tünetei

A pilonidális ciszta tünetei meglehetősen egyértelműek: a hát alsó részén, a farokcsont, illetve a farpofák környékén kialakuló, jól kitapintható, érintésre érzékeny vagy fájdalmas dudor, melynek mérete igen változatos lehet. Az érintett terület duzzadt, ki is pirosodhat, érintésre melegebb és nyirkosabb, mint a körülötte lévő szövetek.

pilonidalis_ciszta_

A ciszta lehet "zárt", de az is előfordulhat, hogy egy vagy több kivezető nyílása van, melyekből véres-gennyes, kellemetlen szagú, sárgás árnyalatú folyadék szivároghat (a szivárgó ciszták általában kisebb méretűek és nem is annyira fájdalmasak). Ritkán, de előfordulhat, hogy a beteg lázra panaszkodik.

Hogyan kezelhető a pilonidális ciszta?

Nem minden esetben szükséges a szakorvosi beavatkozás, időnként – különösen, ha a ciszta nem gennyel teli, vagy ha nincsenek fájdalmas tünetek – a házi módszerek és a várakozás is elegendő, hogy a ciszta magától elmúljon. Ha azonban a ciszta nagyobb, genny ürül belőle vagy túlságosan is fájdalmas, akkor mindenképpen orvoshoz kell vele fordulni. A szakember különböző módszerekkel felnyithatja, leszívhatja a cisztát. A beavatkozás után a gyógyulás hosszadalmas lehet, 4-6 hétig is elhúzódhat, és a leggyakoribb szövődmény, hogy a ciszta újból megtelhet gennyel és a beavatkozást meg kell ismételni.

Mit tehetünk otthon a pilonidális ciszta ellen?

A pilonidális ciszták megelőzéséhez, kezeléséhez, kiújulásuk megakadályozásához rendkívül fontos:

  • az érintett terület tisztán és szárazon tartása
  • ne piszkáljuk a már kialakult cisztákat
  • ne próbáljuk meg nyomkodni vagy kiszúrni, kivágni őket

Ha a ciszta már kifakadt vagy túlestünk egy orvosi beavatkozáson, igyekezzünk minél többet "szellőztetni" a sebet, és próbáljuk meg megelőzni, hogy nedvesség érje (pl. ne viseljünk túl szoros ruhákat, melyekbe könnyen beizzadunk). A meleg borogatás nemcsak a kellemetlen tüneteket és a fájdalmat enyhítheti, de a gyógyulást is meggyorsíthatja.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Miért pattanásos a bőr felnőttként? Ilyen, amikor hormonzavar okozza

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

bőrbetegség

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához