Ezeket látta már?

Pigmentfoltok az arcon: így lehet elhalványítani

pigmentfolt, májfolt, pigmentfoltok elhalványítása, bőrgyógyász, öregségi pigmentfoltok, Dr. Schmelás Attila

A pigmentfoltok 40 év fölött gyakrabban előjönnek, a börhyógyász elmondja, hogyan tüntethetjük el az arcunkról?

A nők esetében a kor előrehaladtával szinte elkerülhetetlen az egyenetlen bőrszín kialakulása, de már a harmincas éveikben járó hölgyeknél is problémát okozhat - mondja Dr. Schmelás Attila bőrgyógyász szakorvos.

Pigmentfolt, májfolt kialakulása

"Az egyenetlen bőrszín vagy szabálytalan pigmentáltság alatt azt értjük, hogy arcon, a nyakon illetve a kézháton, körülírtan az alapszínétől eltérő színű foltok alakulnak ki. Ezek az elváltozások jellemzően a bőr természetes és a külső tényezők által kiváltott öregedése során alakulnak ki. A pigmentfoltok mellett leggyakoribb tünetei az orron, az orrszárnyakon, a járomcsontokon megjelenő változatos rajzolatú hajszálerek, a daganatmegelőző vörös, hámló foltok (aktinikus keratosis), a megvastagodott, durva tapintatú bőr és a ráncok" - teszi hozzá.

Ezek a bőrrák első jelei - kattintson tovább! >>

A természetes öregedést meghatározó genetikai hajlam és hormonhatások mellett a külső tényezők közül a túlzásba vitt napozás valamint szoláriumozás és a dohányzás is közrejátszanak az egyenetlen bőrszín kialakulásában. A természetes öregedés során a hámsejtek megújulása lassabbá válik, a bőr felszínén felgyülemlenek a szarusejtek, az elhalt hámsejtek nehezebben távoznak a bőr felszínéről. Ezért a bőr rózsás helyett fakóvá, szürkéssé válik.

A menopauza idején csökken az ösztrogének termelése. Emiatt csökken és egyenetlenné válik a hámban a melanintartalom, az idősebb hölgyek fokozottabban érzékenyek a napsugárzásra.

Az UV sugárzás sokat árt a bőrnek

A legnagyobb veszélyt a túlzásba vitt napozás és szoláriumozás jelenti a bőr számára. Az UV-A és UV-B sugárzásnak köszönhetően a színeltérések közül az úgynevezett szoláris lentigó (öregségi pigmentfoltok) a legjellemzőbb tünet. Szeplőhöz hasonló, barnás foltokként jelenik meg az erős és gyakori UV-sugárzásnak kitett helyeken, főként az orcákon, a kézháton, a nyakon és a dekoltázs felső harmadában.

"A bőr öregedésének külső okai közül a döntő szerepet a folyamatos, hosszú idejű napfényhatás, annak is az UV-A és UV-B sugárzása játssza, amit fotoaging-nek nevezünk. Az UV-A sugárzás csökkenti a kollagén és rugalmas rost képzést, növeli a kollagénlebontó enzimek mennyiségét és aktivitását. Elnyelődik a kollagén és a rugalmas rostokban és azokat közvetlenül is károsítja. A fokozott szabadgyök-képzés révén károsítja a DNS-t és így rákkeltő hatású.

A közhiedelemmel szemben aszoláriumozás hatására kialakuló barnaság nem véd a napfény káros hatásától." – mondja Dr. Schmelás Attila, aki a világos bőrűek mellett az idősödő nőket nevezte meg a legfőbb veszélyeztetettként az egyenetlen bőrszín kapcsán. "A hormonális változások (menopauza) és a dohányzás is okozhatja ezeket a hosszú évek alatt kialakuló bőrelváltozásokat. A rendszeres dohányzás miatt a hám elvékonyodik, vízhiányos, szürkés, élettelen és fakó lesz, a ráncosodás jóval kifejezettebb és gyorsabb ütemben halad előre" – mondta.

A kialakulás gyakoriságára vonatkozóan nincs konkrét statisztikai adat, csak az a megfigyelés hogy a kor előrehaladtával egyre gyakrabban látható.

Top 5 bőrszépítő étel: egye-igya mindennap! Kattintson tovább

Az egyenetlen bőrszín kialakulásának megelőzése

A szakember szerint az egyenetlen pigmentáció kialakulásnak megelőzésére a fentebb említett kiváltó tényezők lehetőség szerinti kerülésére, illetve az ellenük való védekezésre van szükség. Ennek érdekében használjunk bőrtípusunknak megfelelő erősségű fényvédőszert, rendszeresen távolítsuk el a felesleges szaruréteget és használjunk hidratáló krémet, valamint mellőzzük a dohányzást.

Forrás: EgészségKalauz