Ezeket látta már?

Vigyázat: A fényvédő krémek nagy része semmit sem ér

2018.08.09. Módosítva: 2018.08.09.
napozas

Sajnos még napjainkban sem köztudott tény, pedig nem minden fényvédő készítmény egyforma. A jelenleg forgalmazottak mintegy háromnegyede hatástalan, vagy olyan vegyi anyagokat tartalmaz, amely káros lehet egészségünkre is.

Megjelent Washingtonban az az útmutató, amelyet egy önálló és független érdek-képviseleti csoport az EWG készített 1500 napvédő, hidratáló krém és ajakbalzsam vizsgálata után. Szomorú, de ezeknek csak egynegyede felelt meg az EWG irányelveinek.

Káros összetevők

A kutatók öt tényezőt vizsgáltak a termékek értékelése során: az első az volt, hogy tartalmaz-e káros összetevőket a készítmény, így állapították meg, hogy a permetezhető fényvédő káros is lehet abban az esetben ha belélegezzük azt, illetve nem biztosítanak egyenletes fedőréteget a bőrön.

A további négy szempont a termékek hatásával függ össze, például milyen mértékben blokkolják az UVA és UVB sugárzást, illetve milyen gyorsan bomlanak le a termék összetevői, hiszen ha túl gyorsan, akkor hamar elveszítik hatékonyságukat. A végeredményt egy 1 és 10 közötti skálán állították fel.

Nem védenek a védőkrémek

Amegfelelt fényvédők listája igen csekélynek tűnik a vizsgáltak számának tekintetében, ugyanakkor így is javuló tendenciát tapasztaltak a kutatók az elmúlt évtizedben, például megnőtt az ásványi anyagokat tartalmazó védőkrémek száma.

Ezek általában cink-oxidot vagy titán-dioxidot tartalmaznak, amelyek fizikailag nyelik el a sugárzást, gyakran semmilyen káros összetevőt nem tartalmaznak. Szerencséremanapság egyre több forgalomban lévő termék véd az UVA és az UVB sugárzás ellen komplexen.

Ne dőljenek be a reklámoknak: nem minden az, ami annak látszik! Ne dőljenek be a reklámoknak: nem minden az, ami annak látszik! Forrás: EgészségKalauz

Csökkent a retinil-palmitát-tartalmú hatóanyagok alkalmazása is, ami jó hír az állatvédőknek, és azoknak, akik melanomára hajlamosak. Az EWG vizsgálatában természetesen kitért a gyermekekre is, a nekik szánt termékeket külön kiemelte.

Arra figyelmeztetik a fogyasztókat, hogy ne dőljenek be reklámoknak, ha csecsemőkkel vagy kisgyermekekkel reklámoznak egy terméket, még nem garantált, hogy a reklámozott termék maga megfelelő a gyerekek számára. Továbbá felhívnák a figyelmet rá, hogy ha tehetjük részesítsük előnyben az illatmentes és vízálló fényvédőket. Kevesen tudják sajnos, de a magas számú SPF-érték (fényvédő faktor) még nem minden, hiszen ez csak azt mutatja, hogymilyen mértékben blokkolja az UVB sugárzást a kozmetikum, az UVA-ra nem vonatkozik.

A napozás jótékony hatású, de... Olvasson tovább!

Mivel hozzászoktunk, hogy az UVB sugárzásnál bekövetkező pirosságtól félünk, így biztonságban érezzük magunkat ha nem égünk le, ugyanakkor a káros sugárzástól mégsem óvjuk meg magunkat teljes mértékben.

Forrás:livescience.com

Forrás: EgészségKalauz