Ezeket látta már?

Reggelre tele lett csípésnyomokkal? Innen tudhatja, mi okozta

poloska pók rovar méh szúnyog bolha csípés fertőzés

Poloska, hangya, bolha, pók, szúnyog: a leggyakoribb rovarcsípések nyomát mutatjuk meg képeken, hogy könnyen el tudja dönteni, mi csípte meg.

Szúnyogcsípés

A szúnyogcsípés helyén a bőr középen feldagad, világos színű marad, míg a csípést körülvevő bőrfelület piros lesz. Egy-egy csípés által érintett terület kis méretű marad általában – de egy bőrfelületen érhet minket több csípés is –, és a dagadás szinte rögtön a csípés után láthatóvá válik, kevés idő múlva pedig számíthatunk a viszketés megjelenésére is.

Így néz ki a szúnyogcsípés Így néz ki a szúnyogcsípés Forrás: Shutterstock

Bolhacsípés

A bolhák csípései általában hármas-négyes csoportokban tűnnek fel, főképp a ruha szorosan illeszkedő részei alatt (zokni gumija, fehérnemű, illetve nadrág dereka). A csoportos, 1-2 mm nagyságú csípések viszonylag kemények, és keletkezésük után rögtön viszketni kezdenek.

Így néz ki a bolhacsípés Így néz ki a bolhacsípés Forrás: Shutterstock

Méhcsípés

A méhcsípést nagymértékben feldagadt bőrfelület, égető és viszkető érzés jellemzi, a csípés központjában pedig fehér pöttyöt láthatunk. A méhek csak egyszer tudnak megcsípni, fullánkjuk pedig sokszor a csípésben maradhat, ezt mielőbb és minél óvatosabban távolítsuk el. A méhcsípés az arra allergiásakból súlyos reakciót válthat ki, így ha ilyet észlelünk, azonnal keressünk fel egy orvost!

Így néz ki a méhcsípés Így néz ki a méhcsípés Forrás: Shutterstock

Darázscsípés

A darázs csípését éles fájdalom, majd heves viszketés kíséri, a csípés környékén pedig bőrpírt és akár 10 centiméter átmérőjű feldagadt területet láthatunk. A darazsak agresszívvá válva akár többször is megcsíphetnek.

Így néz ki a darázscsípés Így néz ki a darázscsípés Forrás: egeszsegkalauz.hu

Sokan nem tudják, hogy a darázs és a méh két külön faj. A méh az, amelyik virágport gyűjt és mézet készít, a darázs viszont ragadozó, nem "mézben utazik". A beazonosítás a csípés által kiváltott esetleges allergiás reakciók esetén is fontos lehet:

Méh és darázs: ez a különbség Méh és darázs: ez a különbség Forrás: https://www.quanswer.com/

A legfontosabb különbség a két rovar csípése között, hogy a darázs a fullánkját vissza tudja húzni, így többször képes csípni, míg a méh fullánkja egy kis méregzsákkal együtt a bőrünkben marad, így többszörös csípésre képtelenné válik.

Darázscsípés, méhcsípés: hagyja a kalciumot és az ecetet, nem segít - kattintson!

Ágyi poloska csípése

Az ágyi poloska csípése különböző hatást válthat ki az emberekből. Van aki észre sem veszi, hogy megcsípte, míg vannak, akiknél allergiás reakciót kiváltva, kiütésszerű csípések jelennek meg. A feldagadt csípés piros udvarában sötétvörös közepet láthatunk. A csípések sokszor egy vonalban vagy csoportosan rendeződve jelennek meg.

Így néz ki az ágyi poloska csípés Így néz ki az ágyi poloska csípés Forrás: Shutterstock

Kullancscsípés

A kullancscsípés könnyen felismerhető, mivel legtöbbször maga az állat is benne van még a bőrben. Ekkor a legfontosabb a gyors eltávolítása: lassan húzzuk ki, ne tépjük, ne csavarjuk. A kullancs csípéséből általában egy van egyidejűleg a bőrön, mely általában nem okoz fájdalmat, viszketést vagy dagadást az érintett területen, csak akkor, ha befertőződik valamilyen nem kullancs által terjesztett baktériummal. Ez általában a szakszerűtlen kullancs eltávolítás következménye: nem szabad nyomogatni, tekergetni, mentolos fogkrémmel vagy alkohollal, nedves gyufával körbekenni. A cél az, hogy minél előbb távolítsuk el a rovart, és ne késztessük a fertőző baktériumokat tartalmazó gyomornedvének bőr alá öklendezésére.

Így vegye ki a kullancsot helyesen! Kattintson!

Ha pedig a bőrbe került állat Lyme-kórral fertőzött, csípése jellegzetes ovális alakú, nagy kiterjedésű bőrpírt okozhat, mely nem azonnal, hanem általában hetekkel a csípés után jelentkezik. Ha ilyet tapasztalunk, mielőbb forduljunk orvoshoz!

Így néz ki a kullancs csípése Így néz ki a kullancs csípése Forrás: egeszsegkalauz.hu

Pókcsípés

A pókcsípés közepesen fájdalmas, égető érzéssel jár, könnyen felismerhető két centrumáról, melyek körül megdagadt, nedvedző terület keletkezik. A későbbiekben viszketni, fájni fog a csípés helye, akár még 2 hétig is tüneteket okozva. Ha allergiás reakciót tapasztalunk, forduljunk mielőbb orvoshoz!

Így néz ki a pókcsípés Így néz ki a pókcsípés Forrás: Shutterstock

Hangyacsípés

Hazánkban a vöröshangya csípése a leggyakoribb. A csípés apró piros pötty, ami forró, égető bőrirritációval társul. 1-2 nap múltán a pöttyök fehér, gennyes pattanásszerű pontokká alakulnak át, melyek viszketnek, és enyhe fájdalom is felléphet. Az ilyen csípéseknél meg van az esély arra, hogy heget hagyva gyógyulnak csak be.

Így néz ki a hangyacsípés Így néz ki a hangyacsípés Forrás: Shutterstock

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK

Ruhatetű-fertőzés: oka, tünetei és kezelése

Mi a tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

csípés

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához