Ezeket látta már?

Belobbant a pikkelysömöre? Ezt teheti a fellángolások ellen

pzoriázis belobbant pikkelysömör fellángolás ellen

Mit tehetünk, amikor újra fellángolnak a pikkelysömör tünetei?

A pikkelysömörös betegek pontosan tudják, hogy betegségük egy-egy nyugodt, tünetmentes időszak után képes újra és újra fellángolni. Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus azokra a tényezőkre hívta fel a figyelmet, amelyek gyakran belobbantják a psoriasis-t.

A pikkelysömör kiváltó okai

A pikkelysömör egy krónikus betegség, amely bár nem gyógyítható, de karbantartható. A teljes lakosság közel 2%-át érintő betegséggel kapcsolatban ismeretes, hogy vannak bizonyos kiváltó tényezők, amelyek hatására fellángolnak a tünetek. A jó hír viszont, hogy elérhetők gyógymódok és életmódbeli tényezők is, amelyekkel megelőzhető a fellángolás vagy gyorsabban visszaszorítható az. Milyen triggerekre, kiváltó okokra érdemes tehát figyelni?

A bőr szárazsága

Mivel a száraz bőr erős triggernek számít, a pikkelysömörös betegeknek elsődleges jelentőségű a folyamatos hidratálás, hiszen a túlzottan száraz bőr akár ki is repedezhet, ez pedig kórokozók bejutását, felülfertőződést is lehetővé tesz. Egyes kutatások szerint beválhatnak az ásványi olaj tartalmú, gyulladáscsökkentő hatású készítmények, de az adott esetben legmegfelelőbb hidratáló kiválasztásában érdemes bőrgyógyász tanácsát kérni. Azoknak, akik fejbőrét is érinti a pikkelysömör, szintén fontos a folyamatos hidratálás, hasznosak a szalicilsavas és kátrányos samponok, hidratálók.

Hideg és száraz levegő

A nyári hónapok szerencsésebbek ebből a szempontból, a hideg időjárás azonban kiváltója lehet a betegség fellángolásának, ami visszavezethető a sötétre, az alacsony hőmérsékletre és páratartalomra is. Hogy megelőzzük a gyulladást, érdemes minél melegebben öltözni és nem kitenni a bőrt a száraz, hideg időjárásnak, otthonra pedig beszerezni egy párologtatót, a levegő magasabb páratartalmának biztosításához.

D-vitamin hiány

Ugyancsak a nyári hónapok alkalmasak arra, hogy feltöltsük a D-vitamin raktárakat, ugyanis kutatások szerint a pikkelysömörös betegek közt igen gyakori a D-vitaminhiány, főleg télen. Éppen ezért érdemes egy laborvizsgálattal ellenőriztetni a D-vitamin szintet, és szükség esetén pótolni a hiányt. Erre a napfényen túl alkalmas például a lazac, a vitaminnal dúsított gabonapelyhek és az étrendkiegészítő termékek.

Kevés vagy éppen túl sok napfény

Az UV-sugarak segítenek a tünetek csökkentésében, ezért különösen ajánlottak a pikkelysömörös betegek számára, nem csak természetes napsütés, de speciális fényterápia formájában is. A napozással azonban megfontoltan kell bánni, csak a rövid idejű, délelőtti vagy késő délutáni, rendszeres napfényfürdő ajánlott, bár ez ügyben is tekintetbe kell venni az egyéni érzékenységet, hiszen előfordulhat, hogy éppen a napfény provokálja a tünetek romlását. A napégés pedig kifejezetten veszélyes lehet, hiszen mint minden bőrt érő károsodás, ez is a betegség fellángolásához vezethet.

Bizonyos ételek, túlsúly

Az étrend egyéni érzékenységtől függően hathat a pikkelysömörre, ezért fontos, hogy zárjuk ki azokat a táplálékokat, amelyekről azt tapasztaljuk, hogy súlyosbítják a tüneteket. A túlsúly is ronthat a betegség állapotán, ennek rendezésében hasznos lehet életmód orvos, dietetikus segítségét kérni.

Bőrsérülések

A pikkelysömör a sérült bőrfelületeken is megjelenhet, ezt hívják Köbner-jelenségnek. Fontos, hogy legyünk óvatosan a vágásokkal, borotválkozással, gondoljuk meg a tetoválást és kerüljük az irritáló anyagok használatát.

Kezeletlen stressz

A stressz bizonyítottan felerősítheti a pikkelysömörös tüneteket, esetleg fellobbantja a betegséget. Éppen ezért minden érintettnek érdemes találnia valamilyen stresszkezelő módszert, akár pszichológus bevonásával.

Bizonyos gyógyszerek

Amikor új gyógyszert írnak fel nekünk, szóljunk a kezelőorvosnak a pikkelysömörről, mert egyes hatóanyagok ronthatnak az állapoton.

Banális fertőzések, krónikus gócok a szervezetben

bizonyos banális infekciók (pl.: felső légúti infekció, gyomor-bélrendszeri vírusfertőzés, hólyaghurut, stb.), valamint akár egy rossz fog, vagy krónikus arc-, vagy homloküreg gyulladás, férfiaknál krónikus prosztata gyulladás is okozhatja a pikkelysömörös bőrtünetek fellángolását.

A bőrgyógyász segítsége elengedhetetlen

Bár az életmód és az figyelem sokat jelent a fellángolások elkerülésében, a pikkelysömör tipikusan olyan betegség, amely rendszeres orvosi felügyeletet igényel.

- A pikkelysömörre elrendelt kezelések a tünetek csökkentését célozzák, a célunk tulajdonképpen a hosszú távú tünetmentesség, ami egyben életminőség javulással is jár – ismerteti dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus.

A szalicilsavat, kortikoszteroidot, D-vitamin származékot tartalmazó készítmények mind alkalmazhatók a pikkelysömör helyi kezelésében, kiterjedt esetben jó hatású lehet a speciális szűk spektrumú UV-fototerápia is. Ha a betegség jelentősen rontja az életminőséget, szóba jön szisztémás belsőleges terápia, biológiai terápia, amely akár éveken át tartó teljes tünetmentességet is eredményezhet.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Élet pikkelysömörrel: a korszerű terápia minden érintettnek kijár

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

pikkelysömör

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához