Ezeket látta már?

Szőrtüszőgyulladás: mi jó ellene, hogyan kezelhetjük otthon?

szőrtüszőgyulladás ellen kezelés otthon

Sokszor hasonlít a pattanásra is, mert gyakran van benne genny, és ki is lehet nyomni, de ettől még nem pattanás, és nem is úgy kell kezelni, mint a pattanásokat.

A szőrtüszőgyulladás tünetei

Többféle típusú szőrtüszőgyulladás létezik, de a tünetek nagyon hasonlók. A gyulladt szőrtüsző pattanáshoz (akne) hasonlít: vörös, viszkető duzzanat közepén gyakran látható 1-3 mm átmérőjű gennyhólyag.

A szőrtüszőgyulladás leggyakrabban a lábszáron, a combon, a karon, a hajas fejbőrön, az állon és a bajusztájékon jelenik meg. A probléma a férfiakat és nőket egyaránt érintheti, de a gyulladás megjelenési helye eltérhet: férfiaknál gyakoribb a szakálltájékon, nőknél pedig a lábszáron.

A szőrtüszőgyulladás esetén baktériumok, atkák, vagy gombák jutnak a szőrtüszőbe, ahol fertőzés történik, és ezáltal létrejön a gyulladás. Ez megjelenhet piros, viszkető kiütés, vagy gyulladt piros púp formájában. Sokszor hasonlít a pattanásra is, mert gyakran van benne genny, és ki is lehet nyomni, de ettől még nem pattanás, és nem is úgy kell kezelni, mint a pattanásokat.

Mit ne tegyen szőrtüszőgyulladáskor

 • Ne kaparja vagy dörzsölje! Mivel épp az irritációtól alakult ki a szőrtüszőgyulladás, a tovább irritálás csak rontani fog rajta. Sokszor magától is elmúlik egészen rövid időn belül.
 • Ne használjon kifejezetten nehéz, zsíros krémeket, mert ez tovább ronthat a helyzeten!
 • Ne használjon borotválkozás utáni készítményeket, mert ezek jellemzően tele van illatanyagokkal, alkohollal, amik tovább irritálhatják a bőrfelületet!
 • Kerülje ilyenkor a műszálas, szűk ruhákat, fehérneműket!

A szőrtüszőgyulladás legtöbbször ártalmatlan elváltozás, sok esetben orvosi ellátást nem is igényel. Ha a szőrtüsző begyulladt, és a tünetek az otthoni kezelés ellenére sem enyhülnek, akkor forduljon bőrgyógyász szakorvoshoz. A bőrgyógyász a diagnózist a tünetek szemrevételezésével állítja fel. Ha felmerül a gyulladás gombás eredetének gyanúja, akkor mintát is vehet az elváltozásból tenyésztés céljából.

A szőrtüszőgyulladás kezelése

 1. Enyhe szőrtüszőgyulladás esetében elegendő a szőrszál eltávolítása és helyének fertőtlenítővel történő lemosása.
 2. Súlyosabb esetekben antibiotikumot tartalmazó kenőcsre vagy tablettákra lehet szükség.
 3. Ha a gyulladást gombafertőzés okozza, akkor az elváltozás csak gombaellenes szerekkel kezelhető.

Ha a szőrtüszőgyulladás borotválkozás miatt alakult ki, akkor javasolt a borotválkozás szüneteltetése egy ideig, illetve szappan helyett gél/borotvahab használata a borotválkozás során.

A szőrtüszőgyulladás megelőzésére végleges megoldást jelenthet a lézeres szőrtelenítés. Ilyenkor a lézer által kibocsátott nagy energiájú fény hőenergiává alakul át, amely hatására a szőrtüsző működése leáll.

Fontos, hogy a begyulladt szőrtüszőt ne nyomja ki, és ne igyekezzen kikaparni, mert az súlyosbíthatja a tüneteket, illetve hegesedéshez, barna foltok megjelenéséhez vezethet.

Ezeket tartsa be a szőrtüszőgyulladás megelőzése érdekében

 • tartsa tisztán, szárazon a bőrt,
 • kerülje a bőr irritációját,
 • olyan bőrápolási termékek használjon, amelyek nem tömítik el a pórusokat,
 • viseljen jól szellőző ruhákat,
 • a nedves, átizzadt ruhákat mielőbb cserélje át.

Javaslatok a helyes borotválkozáshoz

 • borotválkozás előtt a bőrt megfelelően puhítása át meleg vizes fürdővel, zuhannyal;
 • fertőtlenített borotva, egyszer használatos borotva - csak egyszer használja ezeket az eszközöket;
 • borotválkozzon a szőr növekedésével egyirányában;
 • borotválkozás után fertőtlenítse le a bőrt;
 • borotválások között ápolja, hidratálja, puhítsa bőrtípusnak megfelelő kozmetikumokkal a bőrét.

Az otthoni rendszeres bőrradírozás, a különböző hámlasztó készítmények használata is segíthetnek abban az esetben, ha a szőrszál az erősebb felhám miatt nem tud kibújni.

A szőrtüszőgyulladás lehetséges szövődményei

A szőrtüszőgyulladás hosszú távú következménye lehet a hegesedés és a hiperpigmentáció: a gyógyulás után barnás foltok maradnak vissza a bőrön, amelyek akár véglegessé is válhatnak.

Erősebb fertőződés esetén a szőrtüszőgyulladásból ótvar is kialakulhat. A szőrtüszőn ilyenkor sárgás pörk képződik, a fertőzés pedig a környéki bőrt is érintheti. Ha a sérült szőrtüszőbe bejutó baktériumok tovább terjednek a nyirokutakon, akkor akár orbánc is kialakulhat.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Szőrtüszőgyulladás, szőrbenövés oka, tünetei és kezelése

Mi a tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szőrtüszőgyulladás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához