Ezeket látta már?

Veszély a tömegközlekedésen: piros,viszkető kiütésekkel jár ez a fertőzés

tömegközlekedés piros kiütés viszket rühesség fertőzés

A fertőzést sokan összekeverik a higiénia hiányával, ám bárki hazaviheti - főleg azok , akik tömegközlekedéssel utaznak.

A rühesség egy nehezen gyógyuló, kellemetlen betegség, melyet a bőrön megtelepedő és elszaporodó atkák okoznak. Gyakran érinti a gyermekeket, illetve a legyengült immunrendszerű embereket, de az egészséges felnőttek sincsenek teljes biztonságban.

A rühességet atka okozza

A rühesség évezredek óta ismert betegség, melyet egy atka, a Sarcoptes scabiei okoz. Bár más élőlényeket is érinthet, az emberek csak más embertől kaphatják el, vagyis nem kell attól tartanunk, hogy a rühes kutya vagy macska minket is megtámad.

Az apró élősködők nőstényei befúrják magukat a bőrünk legfelső, elhalt hámsejtekből álló rétegébe, és oda helyezik el a petéiket. A petékből néhány napon belül újabb atkák kelnek ki, melyek akár négy hétig tovább élhetnek a bőrünkben. A rühességre jellemző, rendkívül kellemetlen, intenzív viszketést tulajdonképpen egy, az atkák szervezetében megtalálható fehérjére adott allergiás reakció okozza.

Hogyan fertőzhet a rühesség?

A rühesség fertőző betegség: 10-15 állat elegendő a betegség kialakulásához, és az esetek jelentős részében hosszabb ideig tartó fizikai kontaktus szükséges. Gyakori például, hogy szexuális együttlét során kerülnek át az élősködők egyik emberről a másikra.

De megfertőződhetünk törülközők, ruhadarabok, fésűk, ágyneműk megosztása során is, de akár tömegközlekedésen is, ha előttünk egy olyan személy ült az ülésen, aki rühes. A fertőzéshez elegendő, ha hosszabb ideig, 15-20 percig utazunk az említett ülésen.

A rühesség tünetei

A rühességnek igen jellegzetes tünetei vannak, elsősorban az erős viszketés és a bőrön megjelenő elváltozások, kiütések. A kiütések gyakran kisebb területekre koncentrálódnak, például az ujjak között, a csuklóknál, a könyöknél, a deréktájékon vagy a hónaljnál.

A kiütés mellett a bőrben "mozgó" atkák S-re vagy Z-re emlékeztető vonalakat is hagyhatnak maguk után. A viszketés lassan alakul ki, a fertőződést követő négy-hat héten belül alakul ki, és sajnos a betegség nehezen is gyógyul, a viszketés csak több héttel azután múlik le teljesen, hogy az atkákat kiirtottuk.

A viszketés általában meleg környezetben (pl. zuhanyzáskor), illetve éjszaka még intenzívebben jelentkezik, ez pedig a pihenést is befolyásolhatja.

A legyengült immunrendszerű embereknél, a krónikus betegeknél, az idősebbeknél, a mozgásukban korlátozottaknál a rühesség sokkal komolyabb problémákat is okozhat: a kiütések az egész testre kiterjedhetnek, az atkák könnyebben, gyorsabban elszaporodhatnak. Egy-egy beteg bőrben akár több millió atka is megtelepedhet, így sokkal könnyebben fertőzhet meg másokat is.

Hogyan kezelhető a rühesség?

A betegség kezelése általában azért nehézkes, mert nemcsak az érintett személy szervezetéből kell kipusztítani az élősködőket, hanem azokat is szükséges kezelni, akik közvetlen kapcsolatban lehettek vele, sőt az otthonukat, környezetüket (pl. a ruhadarabjaikat) is fertőtleníteni kell.

A bőrt általában kenőccsel, krémmel kezelik, ezt azonban az egész testre fel kell vinni, nemcsak azokra a területekre, ahol a kiütések megjelentek, és legalább 8 órán keresztül a bőrön kell hagyni. A viszketést szájon át szedhető gyógyszerekkel lehet enyhíteni.

Mikor múlik el a fertőzés?

Megfelelő kezeléssel a panaszok 3-4 napon belül enyhülhetnek, de meglehet, hogy bizonyos mértékig több hétig is megmaradhatnak, még jóval azután is, hogy a rühatkák elpusztultak. Szerencsére azonban a fertőzés a legtöbb esetben szövődmények nélkül gyógyul.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mitől viszket a bőrünk? Ennyiféle betegség okozhatja

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

viszketés

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához