Ezeket látta már?

Vírusfertőzéssel terjedő szemölcs ellen ezek a bőrgyógyász legjobb tanácsai

https://www.dermatica.hu/hirek/a-borgyogyasz-legjobb-tanacsai-szemolcs-ellen

A közönséges vírusfertőzéssel terjedő szemölcs igen gyakori minden korosztálynál, éppen ezért, akik gyakran szembesülnek vele, fontos tudniuk, mit tehetnek ellene.

Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus a megelőzésben és az eltávolításban is segít.

Miért nem tudunk évekig szabadulni a szemölcstől?

A szemölcs – más fertőzésektől részben eltérően – hetekig, de akár évekig is megmaradhat, és ennek számos oka van. Orvosi diagnózis hiányában például sokan nem tudják beazonosítani a szemölcsöt, ezért teljesen másképp, vagy éppen sehogy sem kezelik. Ez nem is csoda, hiszen közel 50 szemölcstípus létezik, nem véletlenül kell bőrgyógyászra bízni, hogy megállapítsa, mi lehet az a kemény, rétegezett, vagy éppen puha, kocsányos, lógó növedék a bőrön.

Az is problémát jelenthet, hogy néhányan azt hiszik, az immunrendszer „megerősítésével” a szemölcstől is megszabadulhatnak

Eennyire egyértelmű az összefüggés. A szemölcs kialakulása annyiban függ össze az immunrendszer legyengülésével, hogy betegségek után gyakrabban bukkan fel, ám az összefüggés fordítva nem igaz: a szemölcs megjelenése nem utal immunzavarra.

A szemölcsöket ugyanis vírus okozza, tehát fertőzés útján kerülnek a bőrre. A vírus pedig apró sérüléseken keresztül hatol be a hámsejtbe, és ha az immunrendszer aktuális gyengesége miatt csökkent ellenállást tapasztal, a hámsejteket megfertőzve, azokat fokozott osztódásra késztetve, szemölcsképzést indít be. A kialakulást más tényezők is elősegíthetik, többek közt

  • a bőrsérülések,
  • a fokozott izzadás,
  • a nedves bőr és a láb deformitásai.

7 tipp a megelőzéshez, kezeléshez a bőrgyógyásztól

1. Tiszta, pamut zokni

Mivel a vírusok könnyebben bejutnak a felázott bőrbe, ajánlatos mindennap tiszta, pamut zoknit húzni, hogy az felszívja az izzadtságot.

2. Megfelelő cipő

Ugyancsak a nedvesség minimalizálása miatt, hordjunk jól szellőző lábbelit, sportoláshoz pedig sportcipőt.

3. Alapos törölközés

Nem azzal teszünk jót a szemölcsnek, ha nem merjük szárazra törölni az érintett bőrfelületet. Mindenhol alaposan szárítsuk meg magunkat, főleg a hajlatokban, lábujjközöknél.

4. Személyes holmik saját használata

Bőrbetegségek esetén különösen fontos, hogy mindenkinek saját törölközője, cipője, papucsa legyen.

5. Gondos fertőtlenítés

A cipőket, a körömvágó ollókat, manikűrkészletet rendszeresen fertőtlenítsük.

6. Leszokás a körömrágásról

Főként a gyerekekre jellemző, hogy ujjszopás vagy körömrágás miatt a köröm alatt fejlődik ki a szemölcs, ami enyhe fájdalommal is járhat.

7. Szakszerűtlen kezelés elhagyása

Ha már kialakult a szemölcs, ne piszkáljuk, ne próbáljuk ollóval, reszelővel, késsel eltávolítani, forduljunk orvoshoz a hatékony és biztonságos kezelés, eltávolítás miatt.

A szemölcs típusa határozza meg az eltávolítás módját

- Leggyakrabban az úgynevezett közönséges szemölccsel (verruca vulgaris) találkozunk, amely főként az ujjakon, a tenyéren, a talpon bukkan fel, gyermekeknél ritkábban a térden, a könyökön. Vizsgálatkor egy kerek vagy félgömb alakú, halványsárga vagy piszkos szürke, pontozott felszínű, érdes göbcsét látunk, ami nem gyulladt, nem viszket, csak akkor fáj, ha megsérül, például bereped – ismerteti dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus.

  • A talpon jelentkező, úgynevezett „befelé növő szemölcs” legkönnyebben a járáskor jelentkező fájdalomról ismerhető fel.
  • Az arcon, nyakon, állon és szemhéjon fonálszerű, vékony, kocsányos szemölcsök képződhetnek.
  • A nemi szerveknél pedig kávébarna, puha kinövések.

Minden szemölcs kezelése fontos feladat, de ez utóbbi egyenesen kötelező, hiszen ezek a nemi úton terjedő szemölcsök akár a méhnyakrák kialakulásának kockázatát is növelhetik.

Az eltávolítás típustól függően történhet

  • fagyasztással,
  • sebészeti eltávolítással,
  • elektromos- vagy lézerkéssel való roncsolással,
  • és szemölcsirtó szerek helyi alkalmazásával.

A megfelelő módszer kiválasztása csakis a pontos diagnózisra épülhet, ezért érdemes mielőbb orvoshoz fordulni.

Összefoglalva:

A szemölcs gyakori, hosszú távon is megmaradhat, de annak megelőzése és eltávolítása kulcsfontosságú. Dr. Borbola Kinga, bőrgyógyász-kozmetológus szerint többféle típus létezik, melyeket azonban csak szakember tud pontosan azonosítani. Az immunrendszer erősítése nem garantálja a szemölcstől való megszabadulást, mivel a szemölcs vírusfertőzés eredménye. A megelőzés lépései közé tartozik a megfelelő higiénia, cipő- és zoknihasználat, valamint elengedhetetlen a szakorvos általi kezelés. Az eltávolítás módját a szemölcs típusa határozza meg, ezért orvoshoz kell fordulni a pontos diagnózis és kezelés érdekében.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hogyan szabaduljunk meg a vírusos szemölcstől?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szemölcs eltávolítása

Forrás: Dermatica
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához