Ezeket látta már?

Visszatérő körömgomba - ennél a pontnál ne halogassa tovább az orvost

körömgomba, onychomycosis, otthoni gyógymód, lábköröm, sárga köröm

A legtöbb embernek eszébe sem jut körömgomba miatt orvoshoz fordulni, pedig a vény nélküli patikaszerek nem mindig oldják meg a problémát.

A köröm- és a bőrgomba minden évszakban kellemetlenséget okozhat az érintetteknek, sokan szégyellik is a betegséget. Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus szerint már csak azért is érdemes ezekkel a betegségekkel orvoshoz fordulni, mert a makacs gombás fertőzésektől nagyon nehéz lehet megszabadulni.

Nem csak egyféle gombás fertőzés létezik

A gombás fertőzés olyan gyakorinak számít, hogy sokaknak eszébe sem jut orvoshoz fordulni vele, hiszen számos vény nélküli szer elérhető a gyógyszertárakban. Egyszeri esetekben ez valóban elég is lehet, azonban, ha többedszer is visszatér, nem múlik el a készítmények hatására, esetleg más testrészt is érint, mindenképpen hatékonyabb a személyre szabott kezelés. Dr. Borbola szerint már csak azért is hasznos az orvosi közreműködés, mert a gombának is több fajtája van, és ha ezt pontosan beazonosítják, célzottabb kezelési megoldást lehet keresni.

Íme, a leggyakoribb, bőrön megjelenő gombás fertőzéstípusok:

  • A lábgomba tünetei a kipirosodás, a viszketés, az égő érzés, az érintett bőrfelület hámlása, repedezése, akár nagyobb bőrdarabok leválása. Ugyanakkor az is igaz, hogy nem minden lábviszketést lábgomba okoz, ráadásul többféle gombafaj is okozhat hasonló tüneteket. Ennek megállapításához esetleg szükséges lehet mintavétel is az érintett területről.
  • A tinea egy fonalas gombás fertőzés, mely bárhol okozhat tüneteket a testen, leggyakrabban azonban a lábfejeken, a törzsön, a végtagokon, a fejbőrön. Könnyen felismerhető tünete a hámló, pirosas, viszkető, kör alakú foltok a bőrön. A tinea (és más gombás fertőzések) a hajas fejbőrön hajhullással, kopasz foltokkal jelentkezhet, a körmökön pedig megvastagodást, sárgássá színeződést és pikkelyesedést okozhat.
  • A mycrosporia a nyak, végtagok, törzs és hajas fejbőr gombás fertőzése. Tünetei az éles szélű, kör alakú vörös foltok. A foltok gyűrűszerűek, enyhén hámlanak, a széli részeken pattanáshoz hasonló jelenségekből koszorú alakulhat ki. A viszketés nem minden esetben jelentkezik. 

A körömgomba nehezen múlik

- A leggyakoribb fertőzés a körömgomba, ami sajnos nem múlik el magától, és még az orvosi közreműködésesetén is számolni kell a hosszadalmasabb, hónapokig, akár fél évig tartó gyógyulással. A körömgomba tünetei kezdetben nem feltűnőek, általában fehér vagy sárgásbarna elszíneződés mutatkozik a körmön, esetleg barázdálttá válik a körömfelszín és megvastagodik a köröm. Súlyosabb esetben kialakulhat gennyes gyulladás, és sárgásfehér, porózus anyag távolítható el a köröm alól – hangsúlyozza dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus.

Mind a bőr-, mind a körömgomba esetében számos hajlamosító tényező ismert, elsősorban a meleg, sötét, párás környezet és bizonyos betegségek.

A meleg, párás környezet kialakulásához hozzájárulhatnak például

  • a szintetikus, rosszul szellőző cipők és nylon zoknik, harisnyák,
  • a párás levegő,
  • a közös használatú vizes helyiségek.

Ezek a betegségek növelik a gombás fertőzések rizikóját

A tévhitekkel szemben viszont nem a higiéniai hiánya, hanem a túlzásba vitt tisztálkodás lehet az, ami gyengíti a bőr természetes védekezőképességét.

Borbola doktornő szerint bármilyen típusú makacs gombás fertőzésről legyen is szó, a receptnélküli szerek nem mindig jelentenek megfelelő megoldást. Előfordul, hogy a pontos diagnózishoz mikroszkópos vagy tenyésztéses technikára is szükség van. Ennek segítségével a gyógyszerelés – amely súlyosabb esetben akár belsőleges is lehet - sokkal célzottabbá és hatékonyabbá válhat.

(Dermatica)

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ilyen bőrelváltozásokkal jelez a mája, ha baj van

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

körömgomba

Forrás: Dermatica
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához