Ezeket látta már?

Csak a friss fokhagyma védi a szívet és az ereket

Betegségek
2009. augusztus 12. 10:19
Módosítva: 2015. november 04. 13:49

Nemcsak a kolbász vagy a pirítós ízesítésére használják, hanem sokan egészségügyi célból is fogyasztanak fokhagymát, jól adagolható krém vagy könnyen bevehető tabletta formájában. Egy új tudományos vizsgálat tanúsága szerint a frissen vágott-rágott fokhagyma nemcsak élvezeti értékében, de biológiai hatásában is lényegesen egészségesebb, mint az élelmiszeripar vagy a gyógyszergyárak termékei - írta a Journal of Agricultural and Food Chemistry augusztusi száma.

A fokhagymás oldalas vagy törpeharcsa receptje a hazai szakácskönyvekben is megtalálható, de a közvélemény szerint az illatos fűszer a gyógyszerkönyvekben is helyet kaphatna. Egészségügyi célból is sokan esznek rendszeresen fokhagymát és ezt a természetgyógyászok ugyancsak helyeslik.

Az élelmiszeripari technológia, illetve a gyógyszeripar szintén fölismerte ezt az üzleti lehetőséget. Az élelmiszerboltokban, valamint a patikákban egyaránt kaphatók különféle fokhagymakészítmények, amelyek többségének nagy előnye, hogy bármikor bevehető és nem okoz olyan leheletet, amely a környezet számára kellemetlen.

Azzal már évekkel ezelőtt foglalkoztak, hogy a fokhagymatabletták, -kapszulák, amelyeket nagy reklámmal a vérkoleszterin csökkentésére, az immunrendszer erősítésére ajánlottak, megfelelően ellenőrzött körülmények között mennyire hatásosak. Az akkor tanulmányozott fokhagymaszerek teljesen hatástalannak bizonyultak. A nyers fokhagymával kapcsolatban viszont maradt az a hit, hogy a benne lévő antioxidánsok kedvezőek a szív védelme szempontjából.

Subhendu Mukherjee és munkatársai most kísérleti patkányokat etettek friss fokhagymával, vagy olyan fokhagymakészítménnyel, amelyet két napig hagytak száradni, mialatt minden, benne lévő, illékony - büdös - anyag elszállt. A patkányok egy hónapig fogyasztották az erős illatú fokhagymát, vagy az illattalanná vált készítményt, majd szívüket, érrendszerüket a legkorszerűbb módszerekkel megvizsgálták.

A nemzetközi munkacsoport, amelynek egy magyar kutató, Lekli István is tagja, azt találta, hogy bizonyos, szívet védő tulajdonsága a fokhagymakészítménynek is volt, de a friss fokhagyma kedvező hatása sokkal erélyesebben érvényesült. Eredményeik szerint a fokhagyma szívet védő hatékonysága nem annyira az antioxidáns elemeknek, hanem az igen kellemetlen szagú hidrogén-szulfidnak köszönhető.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: MTI
# antioxidáns # fokhagyma

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés