Ezeket látta már?

1-es típusú cukorbetegség DNS-kezelése: ígéretes eredmények

2013.07.09. Módosítva: 2015.11.04.

Az autoimmun betegségek közé tartozó 1-es típusú cukorbetegség hatásos kezelése igen fontos eredmény lehet. Amerikai kutatók DNS-alapú kezelés vizsgálatával próbálnak meg úrrá lenni a felnőtteket és gyermekeket is sújtó betegségen. Újabb kutatásaik eredményeit a közelmúltban tették közzé, ebből idézünk.

A Stanford Egyetem kutatói 26 önkéntest vizsgáltak, akik placebo injekciót kaptak, míg az aktívan kezelt csoportba 54 személy került, amelyben a szervezet (hasnyálmirigy-béta-sejt ellenes) autoimmun reakcióját csökkentő kezelés szerepelt. 1-es típusú cukorbetegségben a CD8 nevű sejtek támadják meg a proinzulint a béta-sejtekben, emiatt károsodnak a béta-sejtek – és az inzulin termelés is.

1-es típusú cukorbetegség DNS-kezelése: ígéretes eredmények

A kísérleti kezelés lényege az volt, hogy a proinzulint kódoló gén képzéséhez megváltoztatott DNS-t adtak a betegeknek. 12 héten át tartott a kezelés, melynek eredményeképpen a proinzulin-fehérje is módosult, és megváltozott a (korábban káros) immunválasz is. Öt hónap múlva a betegek ún. T-sejt aktvitása csökkent. A betegek stabilizálódtak, az inzulinszintek javultak. A kutatók úgy vélik, hogy ez a DNS-alapú kezelés hatásos lehet, és mérsékelheti a hasnyálmirigy béta-sejtjeinek károsodását. A kezelés korlátja egyelőre, hogy az eredmények nem bizonyultak tartósnak.

Forrás: http://www.sciencenews.org/view/generic/id/351254/description /News_in_Brief_Experimental_type_1_diabetes_treatment_shows_promise

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához