Ezeket látta már?

A diabétesz hatalmas árat követel a szegényebb országoktól

2010.02.25. Módosítva: 2015.11.04.

A diabétesz és szövődményei, köztük a szélütés és szívbetegségek hatalmas pénzügyi terhet rónak a következő években a szegényebb országokra - állítja egy kedden közzétett jelentés.

"A a fejlett országok betegségéből az olyan fejlődő országok betegségévé válik, mint India és Kína, ami az egészségügyi költségek emelkedése miatt nyomást jelenthet majd egészségügyi rendszereikre" - vélekedett Philip Clarke, a Sydneyi Egyetem közegészségügyi fakultásának munkatársa.

Clarke és kutatócsapata húsz országból 11 140 súlyosan cukorbeteg páciens egészségügyi adatait elemezte, beleértve az elszenvedett szövődményeket is, valamint a kórházi tartózkodás időtartamát és költségeit. Mindezek alapján megállapították, hogy a szegényebb országokban egyre komolyabban érinti az egészségügyi költségeket a diabétesz.

A jelentés szerint Ázsiában (1. csoport) és Kelet-Európában (2. csoport) a páciensek között nagyobb számban fordultak elő egyes események - például szélütés -, mint a fejlett piacgazdaságokban (3. csoport), kisebb volt a kórházi kezelés aránya, ám hosszabb idejű a kórházi tartózkodás.

Míg Kínában az egy főre jutó éves egészségügyi kiadás átlagosan 216 nemzetközi dollárnak felel meg, addig egy olyan cukorbeteg kezelése, akinél szélütés is jelentkezik, ennek éppen tízszeresébe, 2166 dollárba kerül - írták a PLoS Medicine című nyílt hozzáférésű tudományos folyóiratban (www.plosmedicine.org) megjelent tanulmány szerzői. (A számításban használt nemzetközi dollár az adott országbeli vásárlóértékkel korrigált amerikai dollár.)

A tanulmányban Kína, India, Malajzia, a Fülöp-szigetek (1. csoport), Csehország, Észtország, Magyarország, Litvánia, Lengyelország, Oroszország, Szlovákia (2. csoport), valamint Ausztrália, Kanada, Franciaország, Németország, Írország, Olaszország, Hollandia, Új-Zéland és Nagy-Britannia szerepelt (3. csoport).

Világszerte mintegy 250 millió embernek van diabétesze, a növekvő esetszám háromnegyede a fejlődő országokból származik.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához