Ezeket látta már?

A lábszárfekély új kezelési lehetősége

2012.08.27. Módosítva: 2015.11.04.

Ne adjon esélyt a cukorbeteg lábszárfekélynek! A cukorbetegek száma világszerte rohamosan növekszik, amelynek egyik leggyakoribb és legsúlyosabb szövődménye a lábszárfekély, amely akár az alsó végtag elvesztéséhez is vezethet. Magyarországon évente körülbelül 4.000 lábat kell amputálni, pedig a cukorbeteg láb kialakulása megelőzhető lenne egy gyors, egyszeri vizsgálattal, amelyet két speciális készülékkel, szöveti oxigénszintmérővel és lézer dopplerrel végeznek.

Minden nyolcadik cukorbeteg találkozik a cukorbeteg láb problémájával. Bár az esetek többségében a betegség kialakulása után 8-10 évvel kezd igazán veszélybe kerülni a láb, ennél sokkal előbb érdemes foglalkozni a témával, hogy az esetleges szövődmények kiküszöbölhetők legyenek.

A lábszárfekély új kezelési lehetősége

Cukorbetegségtől a láb amputációjáig

A cukorbetegséggel járó lábszárfekély kialakulásának több oka is lehet. Egyrészt a bőr a betegség következtében szárazzá, fertőzésre hajlamossá válik. Másrészt a csontízületi rendszer károsodása révén az ízületek elgyengülnek, a láb eldeformálódik és a talp egy-egy pontján a normálisnál 50-100%-kal nagyobb nyomás jön létre. Ez kérgesedést eredményez, amely tovább fokozza a nyomást, végül a bőr a kéreg alatt elhal, seb keletkezik és kialakul a cukorbeteg lábszárfekély.

A cukorbetegség jelentősen gyorsítja az érelmeszesedés folyamatát is, a beteg erek pedig nem tudják teljes mértékben ellátni feladataikat. A rossz lokális vérkeringés következtében a cukorbeteg nem érzi sem a fokozott nyomást, sem az esetleges sérülések okozta fájdalmat. Könnyedén feltörheti lábát egy új cipő, vagy megégetheti egy forró fürdő.

A fekélyhez vezető sebek tehát viszonylag könnyen kialakulhatnak a cukorbeteg lábon. Márpedig a sebek gyógyulási hajlama a cukorbetegeknél kifejezetten rossznak mondható. Egy egészen apró seb is könnyen elfertőződhet és létrejöhetnek a különböző méretű elhalások, fekélyek, amelyek végső esetben a lábujjak, a lábfej, vagy akár a lábszár és a teljes láb amputációjához vezethetnek.

A lábszárfekély megelőzése

Megfelelő odafigyeléssel és megelőzéssel elkerülhetők a fekélyes sebek, és ezzel együtt a cukorbeteg láb amputációja is.

Kiemelt figyelmet kell fordítani a lábhigiéniára. Nemcsak a lábmosás napi gyakorisága a fontos, hanem az is, hogy langyon vízben, alaposan kell a lábat, a talpat és az ujjak közét is megmosni, majd puha törölközővel megtörölni. Körmöt csak kiáztatott lábakon szabad vágni, és egyenesre, hogy ne tudjon benőni. A bőrkeményedéseket csak kíméletesen, habkővel szabad vágni. A pamut zokni és kényelmes cipő, zárt orrú papucs viselése a legmegfelelőbb. A mezítláb járást, a láb napoztatását és a forró vizes fürdőt kerülni kell!

A láb gondos óvása mellett fontos kiemelni a vércukorszint karbantartását is, hiszen a megfelelő szinten tartott értékek nem vezetnek diabeteszes láb kialakulásához. Többféle vércukorszintmérő készülék is található a piacon, melyekhez megfelelő kiegészítők tű és tesztcsík is kapható, melyekkel könnyen elvégezhetjük a rendszeres cukorszint mérést.

Lábvizsgálat modern eszközökkel

Az évi egy-két lábvizsgálat elengedhetetlen a megfelelő megelőzéshez, amely kiterjed a körmök, a bőr állapotának, a bőrkeményedéseknek, az esetleges lábelváltozások nyomon követésére, a láb ereinek vizsgálatára.

A budapesti Hiperbár Centrumban speciális diagnosztikai eszközök segítségével mérik fel a cukorbeteg láb állapotát és károsodottságát. A szöveti oxigénszint mérővel megállapíthatjuk, hogy a seb környéki szövetek menyi oxigénhez tudnak jutni, mekkora az önnállóan, ill. segítséggel a gyógyulás esélye. A lézerdoppler megmutatja, hogy a seb környéki szövetekben milyen a perifériás keringés. A két adat együttesen megadja, hogy a seb képes önnállóan meggyógyulni, esetleg egy kis minimális odafigyelés, vagy akár túlnyomásos oxigén terápia szükséges-e. Természetesen van olyan amikor már csak azt látjuk, hogy hol a határ ameddig muszáj a sebésznek csonkítania, mert alatta már önnálló életre nem képes a szövet.

A vizsgálat során azonban a két módszer eredményét együtt elemzik a szakemberek, mert előfordulhat, hogy a sebkörnyék vérellátása nem megfelelő, de a vér oxigénszállító képessége jó értéket mutat. Ekkor még jó esély van a sérült végtag kezelésére. Ilyenkor jöhet szóba opcióként a hiperbár oxigénterápiás kezelés, amely a sérült területek oxigénnel való ellátottságát növeli, ezzel javítja a vérkeringést, és végső soron a felgyorsítja a seb gyógyulását.

"A fenti két diagnosztikai módszer még kevéssé alkalmazott a hazai gyógyászat ezen területén, pedig a zárt, számítógépes program konkrét, helytálló eredményeket szolgáltat. A szöveti oxigénszint mérővel és a lézerdopperrel együttesen például az is megállapítható, hogy meg lehet-e menteni az adott végtagot az amputációtól" – mondta Péchy Imre a Hiperbár Centrumot üzemeltető cég vezérigazgatója. "A fél órás vizsgálatra bárki jelentkezhet, aki tisztában szeretne lenni lábának állapotával, fekélyes sebeinek általános gyógyhajlamával."

A hiperbár oxigénterápiáról

A hiperbár oxigénterápia során a páciensek egy speciális kialakítású nyomásálló kamrában (ún. keszon kamrában) a normál légköri nyomásnál 2,5-szer nagyobb nyomáson 100%-os oxigént lélegeznek be. A koncentráltan belélegzett oxigén a szokványos körülményeknél 15-20-szoros koncentrációban éri el a sejteket, szöveteket. A megnövekedett oxigénmennyiség hatására olyan élettani folyamatok indulnak be a szervezetben, amelyek a sérült, nehezen gyógyuló területek gyorsabb regenerációját idézik elő.

A terápia eredményesen alkalmazható lábszárfekély, nehezen gyógyuló sebek, csont- és ízületi sérülések esetében, plasztikai vagy helyreállító beavatkozások után, fertőzések (húsfaló baktérium, Lyme-kór), gyulladások (pl.: csontgyulladás), fülzúgás, migrén kezelésére, valamint agyvérzés miatt kieső funkciók bizonyos mértékű helyreállítására is.

Magyarországon egyetlen helyen működik Hiperbár Centrum, a budapesti Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben. A centrum 2005 szeptemberében kezdte meg működését.

További információk: www.baromedical.hu

Sajtóinformáció:

Pete Renáta - Well PR Ügynökség

E-mail: r.pete@well.hu

Forrás: Sajtóközlemény
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához