Ezeket látta már?

Alacsony energiatartalmú édesítőszerek - és a 2-es típusú cukorbetegség?

2013.02.13. Módosítva: 2015.11.04.

Az INSERM tanulmánya nem állapított meg semmilyen ok-okozati összefüggést. Állásfoglalás a cukrozott italok illetve az alacsony energiatartalmú édesítőszereket tartalmazó italok fogyasztása és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata közötti összefüggésről szóló tanulmány publikációja kapcsán.

A Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (ISA) megvizsgálta a Francia Nemzeti Egészségügyi és Orvostudományi Kutatóintézet (INSERM) által a cukrozott italok illetve az alacsony energiatartalmú édesítőszereket tartalmazó italok fogyasztása és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata közötti összefüggésről készített tanulmányt.

Alacsony energiatartalmú édesítőszerek - és a 2-es típusú cukorbetegség?

"Bár a jelen tanulmány, mint a cukorbetegségre vonatkozóan végzett bármely munka, érdeklődésre tarthat számot, azonban bizonyos mértékű óvatossággal érdemes azt megközelíteni" – mondta Hugues Pitre, az ISA elnöke. "Az iparág résztvevőiként természetesen figyelemmel kísérünk minden új tudományos adatot a témában. Mindazonáltal megleptek bennünket a tanulmány következtetései, amelyek ellenkeznek az alacsony energiatartalmú édesítőszerekről, az azok fogyasztásáról és előnyeiről rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok zömével" – tette hozzá.

Az ISA felhívja a figyelmet arra, hogy ezen epidemiológiai, így megfigyelésen alapuló tanulmány alapján az alacsony energiatartalmú édesítőszereket tartalmazó üdítőitalok és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata közötti ok-okozati kapcsolat nem bizonyítható, ahogyan erre maguk a szerzők is rámutatnak. Például, szükséges megjegyezni, hogy a szerzők nem vizsgálták az ételfogyasztást, elemzésük csak az italokra korlátozódik.

"Ismeretes, hogy a 2-es típusú cukorbetegség olyan többtényezős betegség, amely rengeteg általános jellegű tényezővel van összefüggésben, ilyen például különösen az étrend és az életmód" – mondta Dr. Hervé Nordmann, az ISA tudományos bizottságának elnöke.

A cukorbetegség kialakulását egy sor általános tényező jelezheti: elhízás, fizikai inaktivitás, életkor, etnikai származás, örökletesség, korai terhességi cukorbetegség stb. Ismert, hogy az elsődleges kockázati tényező az energiaegyensúly hiánya (nagyobb az energiabevitel, mint az energia-felhasználás). Mivel az alacsony energiatartalmú édesítőszereket tartalmazó italok nem járulnak hozzá a kalóriabevitelhez,valójában segítik az energiabevitel kézben tartását.

A Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (ISA) egy, a belga törvények szerint bejegyzett, az alacsony energiatartalmú édesítőszerek gyártóit és felhasználóit képviselő non-profit szervezet.

Az ISA-t elismeri az Európai Bizottság, nemzeti és nemzetközi szabályozó hatóságok, valamint az Egészségügyi Világszervezet, nem kormányzati megfigyelői státusszal rendelkezik a nemzetközi élelmiszerügyi szabványokat megállapító Codex Alimentarius Bizottságban.

További információkért kérjük, látogasson el a következő, angol nyelvű, oldalra: www.info-edulcorants.org

Sajtókapcsolat:

Tüske Gabriella

e-mail: g.tuske@well.hu

Forrás: Sajtóközlemény