Ezeket látta már?

Elszabadult a cukorbetegség?

Sok országban "elszabadult" a cukorbetegség! Az Egyesült Államokban és sok más országban nem részesülnek megfelelő kezelésben a cukorbetegek, a kezelésben nem az anyagi helyzet, hanem a betegbiztosítás játszik fontos szerepet, legalábbis abban a tekintetben, hogy melyik beteg jut jó ellátáshoz - mutatták ki amerikai szakemberek.

Tanulmányuk rávilágít arra, hogy milliók élnek cukorbajjal anélkül, hogy tudatában lennének betegségüknek. Magas a rosszul ellátott diabéteszesek száma is. Éppen ezért magas a kockázata a korai szívhalálnak, a betegség jelentős szövődményeinek, így a vakság kialakulásának, a krónikus vesebajnak és a láb olyan problémáinak, amelyek amputációhoz is vezethetnek.

Elszabadult a cukorbetegség?

Az Egészségügyi Világszervezet bulletinjében olvasható összegzés szerint a cukorbetegség járványszerű méreteket ölt, a világon 280 millió embert sújt. Ez a bolygó lakosságának 6,4 százaléka. A túlsúlyos embereket fokozott veszély fenyegeti, hogy cukorbaj alakul ki náluk.

Az amerikai kutatók kolumbiai, angliai, iráni, mexikói, skóciai, thaiföldi és egyesült államokbeli adatokat elemeztek tanulmányukhoz. Eredményeik azt mutatták, a diagnosztizált cukorbajosok tetemes része - Amerikában a felnőtt betegek 90 százaléka - nem a széles körben egészségesnek tartott vércukorszinttel, vérnyomással és koleszterinszinttel él. A vizsgált országok közül Mexikóban a legrosszabb, 99 százalék ez az arány.

A kutatók szerint a már diabétesszel diagnosztizált betegek jó része nem jut hozzá a szükséges kezeléshez. "A kezelés nélkül hagyott cukorbetegek óriási költséget jelentenek majd a jövőben" - fogalmazott Emmanuela Gakidou, a vizsgálat vezetője.

Meglepő módon a felsorolt országokban - kivéve Thaiföldet - a személyes anyagi helyzet és képzettség nem játszik jelentős szerepet a diagnózisban és a kezelésben. Az egészségbiztosítás viszont jóval fontosabbnak bizonyult - világítottak rá a szakemberek.

Forrás: EgészségKalauz