Ezeket látta már?

Miért emelkedett a cukorbeteg gyerekek száma a covid alatt?

diabétesz, cukorbetegség, gyerek, koronavírus

Az 1-es típusú cukorbetegség előfordulása magasabb volt a COVID-19 világjárvány idején, mint előtte egy új tanulmány szerint.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt egy új tanulmányról, ami a gyermekkori, 1-es típusú cukorbetegség és a COVID-19 járvány közötti összefüggést vizsgálat:

"Egy, a JAMA Network Open-ben megjelent új tanulmány (úgynevezett szisztematikus áttekintés és meta-analízis) feldolgozta a különböző országokból, köztük az Egyesült Királyságból származó elérhető adatokat a járvány során diagnosztizált 1. típusú cukorbetegségről.

A 42, összesen 102.984 fiatalt magában foglaló tanulmány szerint az 1-es típusú cukorbetegség előfordulása magasabb volt a COVID-19 világjárvány idején, mint előtte.

A növekedés egy része a diagnózis járvány miatti késésének tudható be, de ez még nem magyarázza az összes újonnan diagnosztizált esetet – állítják a kutatók. A világjárvány előtt a gyermekkori 1-es típusú cukorbetegség előfordulási aránya már nőtt - évente körülbelül 3%-kal.

A tanulmány megállapította:

• 14%-kal nőtt az arány a járvány első évében a Covid előttihez képest;

• a Covid második évében az arány körülbelül 27%-kal nőtt a járvány előtti szinthez képest.

Egyelőre nem világos, hogy mi váltotta ki az esetek megugrását, de vannak elméletek.

Az egyik ilyen elmélet az, hogy a COVID-19 olyan reakciót válthat ki egyes gyermekekben, amely növeli a cukorbetegség kockázatát. Az ilyen típusú autoimmun reakciókra – amikor a szervezet elkezdi támadni saját egészséges sejtjeit – azonban nem mindegyik vizsgálat talált bizonyítékot.

Egy másik feltevés az, hogy bizonyos mikrobáknak gyermekkorban való kitettség számos betegség, köztük a cukorbetegség elleni védelemben is segíthet. Egyes kutatók úgy vélik, hogy lehetséges, hogy a COVID-19 alatti lezárások és fizikai távolságtartás miatt sok gyermek nem volt kitéve az ilyen mikrobáknak kellőképpen, és lemaradt erről a kiegészítő védelemről."

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ez a prediabétesz 7 tünete, az alvászavar az egyik

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#Cukorbetegség

Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához