Ezeket látta már?

14 évvel is megrövidítheti az életét, ha 30 éves kora előtt diagnosztizálják ezzel a betegséggel

cukorbetegség, 2-es típusú cukorbetegség

A fiatalabbak körében egyre növekszik az esetek száma.

A 2-es típusú cukorbetegség olyan krónikus állapot, amely akkor alakul ki, amikor a szervezet vagy leállítja az elegendő inzulin - a vércukorszintet szabályozó hormon - termelését, vagy nem reagál rá.

Az inzulin a glükózt – amely az élelmiszer emésztése során keletkezik – a vérből a sejtekbe szállítja, ahol felhasználható. Inzulinrezisztencia, amikor a sejtek nem reagálnak az inzulinra, prediabeteshez és 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet.

Korábban azt hitték, hogy a 2-es típusú cukorbetegség csak idősebb embereknél alakul ki, valóban még mindig gyakoribb az 50 év felettieknél. Viszont a fiatalabbak körében azonban egyre növekszik az esetek száma.

A kockázati tényezők közé tartozik az elhízás, a mozgásszegény életmód, a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő közeli rokonok.

A Lancet Diabetes & Endocrinology folyóiratban megjelent új tanulmány a 2-es típusú cukorbetegség diagnózisának a várható élettartamra gyakorolt hatását vizsgálta.

Az eredmények rávilágítanak arra, hogy a 2-es típusú cukorbetegség diagnosztizálása átlagosan hat évvel lerövidítette a várható élettartamot. Ha azonban ez a diagnózis 30 éves korban történt, a várható élettartam 14 évvel csökkent.

Ígéretesebb hírként azonban egy másik tanulmány megállapította, hogy a tirzepatid, egy új injekciós cukorbetegség gyógyszere ugyanolyan hatékony a korán kialakuló 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél, mint azoknál, akiknél ez az állapot később alakul ki.

Ezt a kutatást az Európai Diabétesz-kutatási Szövetség (EASD) éves találkozóján mutatták be Hamburgban, Németországban.

A cukorbetegség befolyásolja a hosszú életet

Az Emerging Risk Factors Collaboration és a UK Biobank – által végzett tanulmányban a kutatók a cukorbetegség időbeni diagnosztizálásának és a várható élettartam közötti összefüggéseket vizsgálták.

Azt találták, hogy minden évtizeddel korábban, amikor 2-es típusú cukorbetegséget diagnosztizáltak, a várható élettartam 3-4 évvel csökkent.

Az Egyesült Államokban a cukorbetegségben nem szenvedőkkel összehasonlítva egy 50 éves cukorbeteg átlagosan 14 évvel korábban hal meg.

A Glasgow-i Egyetem Kardiovaszkuláris és Orvostudományi Intézetének munkatársa egy sajtóközleményben azt mondta:

„Eredményeink alátámasztják azt az elképzelést, hogy minél fiatalabb egyénnél alakul ki 2-es típusú cukorbetegség, annál nagyobb a kár.”

Ugyanakkor hozzátette egy reményteli megjegyzést:

"Az eredmények azonban arra is utalnak, hogy a cukorbetegség korai felismerése szűréssel, majd intenzív glükózkezeléssel segíthet megelőzni az állapotból eredő hosszú távú szövődményeket."

Hatékony gyógyszer, a korai diabétesz kezelésére

Egy másik tanulmányban potenciálisan jó hírek vannak a korai 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára.

A kutatók azt találták, hogy a tirzepatid (Mounjaro), az egyik olyan új gyógyszerosztály, amely a glukagonszerű peptid-1 (GLP-1) és a glükóz-dependens inzulinotróp polipeptid (GIP) hatását utánozza – két, a vércukorszint szabályozásában szerepet játszó hormon, és étvágycsökkentő - ugyanolyan hatékony a korai 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél, mint azoknál, akiknél a betegség később alakul ki.

Egy tanulmányban a Leicesteri Egyetem (Egyesült Királyság) és az Egyesült Államok kutatói a tirzepatid vércukorszint-szabályozásra, testtömegre és kardiometabolikus markerekre gyakorolt hatását értékelték fiatal és később kialakuló 2-es típusú cukorbetegségben. A SURPASS program adatait (SURPASS-1, -2, -3 és -5) használták három különböző adag tirzepatidhoz – 5 mg, 10 mg és 15 mg.

Azt találták, hogy a tirzepatid mindkét csoportban egyformán hatásos volt mindhárom dózisban. Mindkét csoport javult az átlagos vércukorszint és a testsúly 40 vagy 52 hét után. A derékbőségük, a lipidszintjük és a szisztolés vérnyomásuk is javult.

Miért veszélyes a korai 2-es típusú cukorbetegség?

A gyermekkorban vagy korai felnőttkorban (40 éves kor alatt) diagnosztizált 2-es típusú cukorbetegség a korai 2-es típusú cukorbetegségnek minősül.

A korán kialakuló cukorbetegség általában agresszívebb és nehezebben kezelhető, mint a későbbiekben diagnosztizált 2-es típusú cukorbetegség. Növeli a szív- és érrendszeri betegségek, a korai halálozás és a mikrovaszkuláris szövődmények kockázatát.

A megemelkedett vércukorszint, a következőkhöz vezethet:

  • retinopathia – a retinában lévő erek megsérülnek, ami vaksághoz vezethet.
  • neuropátia – idegkárosodás, amely az idegekhez vezető kis erek vérellátásának hiányából ered
  • nephropathia – vesekárosodás, amely megakadályozza, hogy a vesék megfelelően szűrjék a vért, ami salakanyagok felhalmozódásához vezet a szervezetben.

Így csökkenthető a 2-es típusú cukorbetegség kockázata

A Centers for Disease Control and Prevention több módszert is tanácsol a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkentésére:

  • Egyen egészségesebben: Cserélje ki a feldolgozott élelmiszereket, transzzsírokat, cukros italokat és alkoholt, nem keményítőtartalmú zöldségekkel, sovány fehérjékkel, teljes kiőrlésű gabonákkal, vízzel és cukrozatlan italokkal.
  • Mozogjon többet: Napi legalább 30 perc fizikai aktivitás.

Készítsen tervet, és kövesse nyomon fejlődését, hogy megpróbálja állandóvá tenni az életmódbeli változtatásokat.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

cukor fogyasztás,

Forrás: MedicalNewsToday
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához