Ezeket látta már?

A szukralóz a legegészségesebb cukorhelyettesítő? Itt van a legújabb kutatás!

shutterstock 1095723227

Egy bécsi tanulmány azt vizsgálta, hogy a mesterséges édesítőszer, a szukralóz hogyan hat a bélrendszerre.

Egyes mesterséges édesítőszerek potenciálisan egészségügyi problémákat okozhatnak, például megnövelik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, elősegítik a bél mikrobiomjának módosulását, de hatással vannak a depresszió kialakulásra is.

Az egészségesebb cukorhelyettesítők szükségességét nagyban befolyásolta a világszerte tapasztalható elhízás folyamatos növekedése. Szerencsére az elmúlt években számos újabbnál újabb cukorpótló vált mindenki számára elérhetővé.

Ennek ellenére a Bécsi Egyetem kutatói azt találták, hogy mestersége édesítőszer, a szukralóz fogyasztása nem növeli a szervezetben a bakteriális endotoxinok szintjét, összehasonlítva a cukor, más néven szacharóz fogyasztásával. A tanulmány azt vizsgálta, hogy a mesterséges édesítőszer, a szukralóz hogyan hat a bélrendszerre, és megállapította, hogy biztonságosabb alternatívája lehet a cukorfogyasztásnak.

Az elmúlt néhány évben számos új cukorpótló vált elérhetővé, beleértve az aszpartámot, a szukralózt, az eritrit, a szerzetes gyümölcsöt (Luo Han Guo kivonat) és a stevia levél kivonatait.

Mi az a szukralóz?

A szukralóz egy mesterséges édesítőszer, amely bár nem tartalmaz kalóriát, egy olyan folyamatból készül, amely valódi cukor felhasználásával kezdődik. A cukor bizonyos csoportjait klóratomok helyettesítik, és emiatt a legtöbb szukralóz lebomlás nélkül halad át a testen, így nulla kalóriát tartalmaz.

A szukralóz nagy intenzitású édesítőszerként ismert, mivel 600-szor édesebb, mint a normál cukor. Ez azt jelenti, hogy kevesebb mesterséges édesítőszerre van szüksége ahhoz, hogy ugyanolyan édes hatást hozzon létre, mint a cukor.

Szacharóz vs. szukralóz: Milyen hatással van a bélrendszerre?

Ehhez a tanulmányhoz a kutatók 18 nemdohányzó résztvevőt vontak be egy meghatározott testtömeg-index (BMI) tartományban. A jelentések szerint csak 11 résztvevő fejezte be a tanulmányt. A vizsgálatban résztvevőket arra kérték, hogy a vizsgálat előtt három hétig ne egyenek intenzív édesítőszereket.

A tanulmányhoz a különböző táplálkozási irányelvek alapján módosították az étrendjüket. Bizonyos napokon a vizsgálat résztvevőit könnyű reggelivel és szacharózt, szukralózt vagy szukralóz/maltodextrin kevert italt tartalmazó itallal kínálták.

Az elemzés során a kutatók arról számoltak be, hogy azoknak, akik szacharózzal édesített italt ittak, magasabb volt a bakteriális endotoxin szintje a vérben, mint azoknál, akik szukralózzal édesített vagy szukralóz/maltodextrin kevert italt fogyasztottak.

A tudósok vastagbélsejtek modelljét használták annak megállapítására, hogy a vérplazmában az endotoxinszintek növekedése a bélgát funkciójában bekövetkezett változásoknak köszönhető-e. Ezek a sejtek egy felső és alsó kamrát elválasztó membránban lelhetőek fel. A felső kamrát szukralózzal vagy szacharózzal kezelték, majd bakteriális endotoxinnal. Ha az édesítőszeres kezelés hatással van a bélgátra, a bakteriális endotoxinnak át kell jutnia a sejtrétegen, és kimutathatónak kell lennie az alsó kamrában.

A kutatók nem számoltak be jelentős változásról a bakteriális endotoxin szintekben az alsó kamrában, amikor a sejteket szukralózzal kezelték. Amikor azonban a sejteket szacharózzal kezelték, az alsó kamrában jelentősen megnőtt a bakteriális endotoxin szintje. Ezenkívül megemelkedett a bélrendszeri zsírsavkötő fehérje (iFABP) koncentrációja, ami a bélgát megszakadásának jele lehet.

Létezik -e egészséges cukorhelyettesítő?

Tegye fel magának ezeket a kérdéseket, amikor mesterséges édesítőszert vagy édesített italt, például üdítőt, energiaitalt vagy kávét fontolgat fogyasztani:

  • Milyen gyakran és mennyit iszom ezt?
  • Megértettem-e, hogy ezek az összetevők milyen hatással lehetnek az egészségemre?
  • Hogy érzem magam utána? Érzek-e puffadást, gyomor-bélrendszeri kellemetlenségeket vagy fejfájást?
  • Hogyan befolyásolhatja ízlelőbimbóimat? Például édes ízű nekem a gyümölcs? (tipp: természeténél adódóan édes, ahogyan lennie kell)
  • Ez valami olyasmi, ami kielégíti a táplálkozási szükségleteimet, vagy egyszerűen csak örömet okoz? Vannak jobb alternatívák?

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Látványos változásokat hozhat a cukorfogyasztás minimalizálása

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

édesítőszer

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához