Ezeket látta már?

Ne kapjon téves eredményt: ezek a vércukorszintmérés helyes lépései otthon

vércukorszintmérés, vércukorszintmérő, használat, otthon

Mutatjuk, hogyan mérjük meg helyesen a vércukorszintet!

A vércukorszint mérés nemcsak azért fontos, mert a kezelőorvos így utasított bennünket, hanem azért is, mert a cukorbetegség sokkal jobban oda kell figyelnünk magunkra, a betegségünkre, ennek pedig nincs hatékonyabb eszköze a rendszeres otthoni vércukorszint ellenőrzésénél.

Mi mindent deríthetünk ki az otthoni vércukormérés során?

 • Biztosan tudhatjuk, hogy vércukorszintünk a megfelelő tartományban mozog-e, illetve egy esetleges rosszullét mögött nincs-e túl alacsony vagy magas vércukorérték. Szélsőséges esetben alacsony vércukorszint esetén hipoglikémia, magas vércukorszint esetén ketoacidózisos kóma alakulhat ki - ha időben észrevesszük a bajt, megelőzhetjük a súlyosabb állapot kialakulását.
 • Kideríthetjük, hogy az egyes ételfajták hogyan befolyásolják vércukorszintünket. Ehhez végezzünk egy-egy mérést evés előtt és után is 1,5 órával. A kapott értékek függvényében legközelebb már tudni fogjuk, hogyan kell módosítanunk az étkezésünkön.
 • Megfigyelhetjük, hogy a különböző mozgásfajták hogyan hatnak vércukorértékeinkre, így kialakíthatjuk magunknak az optimális mozgásprogramot.
 • A stressz és számtalan betegség emelkedett vércukorértéket okoz. Méréssel ezt is ellenőrizhetjük.
 • Vércukornaplóba feljegyezve és bemutatva, informálhatjuk kezelőorvosunkat a rendelői látogatások között mért értékek alakulásáról, ami nagyban hozzájárul a hatékonyabb terápia kialakításához.

A mérések időpontjával és gyakoriságával kapcsolatban célszerű kikérni a kezelőorvos tanácsát.

A vércukorszint mérés lépései

 1. Mossunk meg a kezünket meleg, szappanos vízzel és töröljük szárazra egy tiszta törölközővel.
 2. Helyezzünk tiszta lándzsát az ujjszúró eszközbe. Az ujjszúró eszköz tárolja és pozicionálja a lándzsát, illetve kontrollálja a szúrás mélységét. Mivel a tűk nagyon gyorsan csorbulnak, így érdemes őket gyakran cserélni. Új lándzsa szükséges akkor is, amikor az ujjszúró eszközt átadjuk vagy visszakapjuk valaki mástól.
 3. Vegyünk ki egy tesztcsíkot a dobozából, majd a doboz fedelét azonnal zárjuk le, hogy ne kerüljön szennyeződés a tesztcsíkok közé.
 4. Készítsük elő a vércukorszintmérőt a használati útmutatóban leírtak alapján.
 5. Szúrjuk meg az ujjhegyünket a lándzsával. Bizonyos vércukorszintmérők esetében lehetőség van egyéb helyről (pl. alkarból) vett vércsepp elemzésére is. Használat előtt tájékozódjunk saját mérőeszközünk alkalmazási lehetőségeiről.
 6. Az összegyűlt vért cseppentsük a tesztcsík megfelelő részére úgy, hogy a vércsepp lefedje a teljes tesztnyílást.
 7. Nyomjunk egy tiszta vattapamacsot a megszúrt sebre és állítsuk el a vérzést.
 8. A legtöbb vércukorszintmérő készülék néhány másodpercen belül elvégzi a vérminta elemzését, ezt követően olvassuk le az eredményt.

+1. A mért értékeket jegyezzük fel egy vércukornaplóba. A mérési naplóból ne hagyjunk ki eredményeket, ne kerekítsük, és ne kozmetikázzuk a számokat, hiszen ez befolyásolhatja kezelésünket, ezáltal egészségi állapotunk alakulását. A kapott értékek mellett jegyezzük fel a mérés pontos időpontját, a mérés körülményeit (pl. étkezés előtt vagy után, fizikai aktivitás után, stb.), lehetőség szerint az elfogyasztott szénhidrát mennyiséget és bevett gyógyszert, az esetleges panaszokat. A vércukornaplót rendszeresen mutassuk be a kezelőorvosunknak.

Extra tippek a vércukorméréshez

 • Legyen szokás a vércukorszint mérésből! Segít az önellenőrzés napi rutinjának kialakításában, ha a mérés időpontját összekötjük egy rendszeres tevékenységgel, például a reggeli készítésével.
 • Ha több ideig vagyunk távol otthonról, vigyük magunkkal a vércukorszintmérőnket, hogy szükség esetén mindig rendelkezésre álljon.
 • Rendszeresen ellenőrizzük a tesztcsíkok lejárati dátumát. Lejárt tesztcsík esetében nagy eséllyel kaphatunk téves eredményeket. Ügyeljünk arra is, hogy a mérőkészülékben mindig az aktuálisan használt tesztcsík kódja legyen beállítva.
 • Időnként vessük össze saját méréseinket a laborlelet eredményével és vizsgáltassuk be vércukorszintmérőnk pontosságát.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Magas vércukor: itt egy egyszerű módszer, amivel csökkentheti

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#diabétesz

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához