Ezeket látta már?

Cukorbetegséget okoz a melegebb idő?

2018.08.09. Módosítva: 2018.08.09.
cukorbetegseg_melegido

A cukorbetegség terjedését elsősorban az egészségtelen étrendnek és a mozgásszegény életmódnak tudhatjuk be, de a szakemberek szerint egy újabb tényező is okozhatja, hogy egyre több a diabéteszes.

A kutatók szerint a globális felmelegedés miatt is nőhet a diabéteszesek száma: minden egyes foknyi hőmérséklet-emelkedés 100 000 új cukorbeteget jelenthet csak az Amerikai Egyesült Államokban. A hollandiai Leiden University orvosi központjának kutatói úgy vélik, hogy ennek hátterében a barna és a fehér zsírszövet közötti különbségek állnak.

"Ha hidegebb az idő, akár csak néhány napig, az úgynevezett barna zsírsejtek aktiválódnak. Ezek a sejtek javítják a szervezetünk inzulinérzékenységét. Az inzulin pedig nélkülözhetetlen a megfelelő cukoranyagcseréhez" - mondta a kutatás vezetője, Lisanne Blauw. "Elméletünk szerint ha a környezeti hőmérséklet magasabb, akkor sokkal ritkábban aktiválódnak ezek a barna zsírsejtek, így nagyobb esélye van az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség kialakulásának."

Cukorbetegséget okoz a globális felmelegedés? Cukorbetegséget okoz a globális felmelegedés? Forrás: BMJ Open Diabetes Research & Care

A kutatásban amerikai, valamint Puerto Ricói, guami és Virgin-szigeteki felnőttek adatait elemezték, melyeket 1996 és 2009 között gyűjtöttek össze. Emellett az Ensz Egészségügyi Világszervezetének, a WHO-nak az adatbázisát is megvizsgálták: ebben 190 ország lakosainak éhomi vércukorszintjét és az elhízottak arányát gyűjtötték össze. Az eredmények szerint minél magasabb volt a környezet hőmérséklete, annál magasabb volt az inzulinrezisztensek aránya.

Elhízás ellen is bevethetők a barna zsírsejtek? Itt olvashat utána!

Azt a kutatók is elismerik, hogy egyértelmű ok-okozati viszony nincs a melegebb éghajlat és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása között, de az elméletük szerint a barna zsírszövet aktivitása legalább részben magyarázat lehet arra, miért van egyre több diabéteszes. 2015-ben mintegy 415 millió ember volt cukorbeteg a világon, és a becslések szerint 2040-re ez a szám 640 millióra nőhet.

"A globális felmelegedés környezeti hatásairól egyre többet tudunk, de azt is érdemes figyelembe venni, hogy az egészségünkre is közvetlen hatással lehet a környezeti hőmérséklet emelkedése" - mondta Blauw.

Az elmélet helyességét egy kísérlet is alátámaszthatja. Mikor diabéteszes betegeket hidegebb környezetnek tettek ki 10 napon keresztül, javult az inzulinválaszuk, vagyis hatékonyabban voltak képesek felhasználni a szervezetükben keringő inzulint.

Ugyanakkor néhány szakember kifejezetten szkeptikus a barna zsírszövet szerepével kapcsolatban. "Az elmélet nagyon érdekes és elgondolkodtató, de nem szabad elfelejteni, hogy a diabétesz rendkívül összetett betegség, nem lehet egyetlen tényezőre leszűkíteni a kialakulásának rizikóját" - mondta dr. Joel Zonszein, a New York-i Montefiore Medical Center klinikai diabetológiai központjának vezetője.

A kutatás eredményeiről a BMJ Open Diabetes Research & Care című szaklapban számoltak be.

Forrás: BMJ Open Diabetes Research & Care