Ezeket látta már?

Életmódprogram a cukorbetegeknek!

2011.02.02. Módosítva: 2015.11.04.

Életmódprogramot indított a cukorbetegeknek a nyíregyházi kórház. Átfogó életmódprogramot indított a cukorbetegségben szenvedőknek a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház; a kezdeményezésben a diabétesz gyógyítása mellett a megelőzésre és a felvilágosításra helyezik a fő hangsúlyt.

Kiss Zoltán Tamás, az Egészségügyi Holding Zrt. vezérigazgatója hétfői nyíregyházi sajtótájékoztatóján azt is elmondta, hogy az úgynevezett "terápiás páciensoktatásba" mintegy ezer beteget vonnak be, ők a program ideje alatt a szokásosnál gyakrabban számíthatnak orvosi ellenőrzésre és laboratóriumi vizsgálatokra.

Életmódprogram a cukorbetegeknek!

Gaál Zsolt, a Jósa András Oktatókórház belgyógyászati osztályának főorvosa kiemelte: a program erőssége, hogy a diabétesz kezelésében nem elsősorban gyógyszerezésre, hanem az ismeretek átadására és a szoros ellenőrzésre koncentrál. A javulás a laboreredmények mellett elsősorban a kockázati kezelések számának, illetve a cukorbetegség szövődményeinek csökkenésében lesz kimutatható - vetítette előre a szakember.

Magyarországon jelenleg csaknem 800 ezren szenvednek cukorbetegségben, közülük mintegy 40 ezren Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élnek. A betegek mintegy felének fogalma sincs saját betegségéről, s Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében becslések szerint évente mindössze 20 ezren jutnak el diabetológiai szakrendelésre, vagy tanácsadásra - közölte Gaál Zsolt.

A nyíregyházi gyógyintézményben elindult páciensoktatási programba a világ egyik legnagyobb gyógyszergyártó vállalata, a francia érdekeltségű Sanofi-Aventis/Chinoin Zrt. is bekapcsolódott.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához