Ezeket látta már?

Indokolatlan fogyás: ilyenkor jelezhet cukorbetegséget

fogyás, cukorbetegség, vékony, felnőtt, diabétesz

Tévedés azt hinni, hogy a cukorbetegség csak hízással járhat!

Dr. Borús Hajnal, a Cukorbetegközpont diabetológusa felhívja arra a figyelmet, hogy olykor a sovány testalkatúak körében is előfordulhat cukorbetegség. Éppen ezért, ha valaki súlyfelesleg nélkül diabéteszre jellemző tüneteket tapasztal, mindenképp ellenőriztesse vércukor értékeit!

Vércukor, inzulin és zsírréteg- mi az összefüggés?

A 2-es típusú cukorbetegség szorosan összefügg a helytelen életmóddal. A túlsúly kiváltó oka és következménye is lehet a betegségnek. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy a diabetes esetén gyakran ún. falási rohamok törnek rá a betegre (ami főleg szénhidrát/cukoréhségben nyilvánul meg). Ezen cukorbetegség hátterében inzulin rezisztencia húzódik, azaz az állandó túlkínálat miatt a sejtek már nem olyan érzékenyek az inzulin hatásra, ezért kompenzálásként a hasnyálmirigy még több inzulint termel.

A magas inzulinszint következtében a vércukor gyakran leesik, ami éhségrohamokban nyilvánul meg. Ilyenkor a legtöbben gyorsan felszívódó szénhidrátokhoz nyúlnak, ami gyorsan megemeli a vércukorszintet, s vele együtt az inzulin szintet is. Az inzulinról azonban tudjuk, hogy egy raktározó hormon, ami a felesleges szénhidrátot zsír formájában raktározza.

Emiatt fordul gyakran elő, hogy az inzulint használó cukorbetegek a terápia megkezdését követően súlygyarapodást tapasztalnak. Hiszen ez egy olyan hormon, mely segíti a zsírtartalékok képződését, sőt, hozzájárul ahhoz, hogy a zsír a raktárakban is maradjon (ezért nehéz lefogyniuk az inzulinnal kezelt cukorbetegeknek).

Lehet vékony egy cukorbeteg?

Vékonyabb testalkatú emberek körében is diagnosztizálhatnak cukorbetegséget. Az 1-es típusú diabetes esetén ez tulajdonképpen köztudott. Ilyenkor azonban nem az inzulin rezisztencia áll a háttérben, hanem éppen az inzulin hiány. Ugyanis, ilyenkor inzulin hiányában nem tud kellően beépülni a glükóz a sejtekbe. Ez súlyvesztéssel járhat, mivel a hiányzó energiát megpróbálja a szervezet a zsír és az izmok elégetéséből nyerni.

A 2-es típusú cukorbetegség esetén a betegség kialakulásakor szintén gyakori jelenség az átmeneti testsúlyveszteség. Így tehát, ha nem változtatott az étkezési szokásain és a fizikai aktivitásán, mégis veszít a súlyából, akkor érdemes cukorbetegségre is gyanakodni.

A diabétesznek van egy olyan típusa, mely az 1-es típushoz hasonlóan autoimmun betegség és az inzulintermelés fokozatos csökkenésével jár. Ez az úgynevezett LADA típus, és mint azt a neve is mutatja (LADA-Latent autoimmune diabetes in adults) rendszerint felnőtt korban kerül diagnosztizálásra - mondja dr. Borús Hajnal, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

Ezeket a vizsgálatokat végeztesse el, ha cukorbetegségre gyanakszik

Először érdemes ellenőriztetni OGTT vizsgálattal a vércukor szintjét (éhomi, 60 és 120 perces értékeket is). A glükóz mellett célszerű az inzulin mennyiségét is megvizsgáltatni, hiszen ha cukorbetegség nem is áll fenn, prediabetes, inzulinrezisztencia attól még jelen lehet. Amennyiben az eredmények igazolják a diabéteszt, érdemes utánajárni annak, hogy LADA típus okozza-e a rossz értékeket. Az állapotra az alacsonyabb C-peptid szint és a GAD antitestek jelenléte hívja fel a figyelmet.

Milyen tünetek esetén gyanakodjon cukorbetegségre?

  • fáradtság
  • nehezen gyógyuló sebek
  • gyakori fertőzések
  • fokozott szomjúság/gyakori vizelés
  • száraz, hámló bőr
  • falási rohamok
  • változások a testsúlyban

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ez lehet az oka annak, hogy egyre rosszabb a vércukor szintje gyógyszer ellenére is

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Cukorbetegség

Forrás: Cukorbetegközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához