Ezeket látta már?

Fogyasztószer lesz az egyik vércukorszint-csökkentő gyógyszerből?

vércukorszint, gyógyszer, súlycsökkentő, fogyás, vércukorszint-csökkentő gyógyszer, glutid

Egy hatásos és biztonságos fogyasztószer, ami koplalás és a sportolással együtt járó izzadás és megerőltetés nélkül képes lefogyasztani, legalább annyira az elhízottak vágyálma, mint amennyire a gyógyszerkutatóké.

Sajnálatos tény, hogy ilyen csodaszer egyelőre nem létezik. Vannak próbálkozások, vannak gyógyszerek, amik akár a testtömeg 10-15 %-át is képesek „leolvasztani”, azonban a hatás nem bizonyul tartósnak vagy mellékhatásokkal és kockázatokkal terhelt. Nemrégiben egy újabb próbálkozásról számoltak be a kutatók. Ezúttal egy vércukorszint-csökkentő gyógyszer súlycsökkentő mellékhatását szeretnék kiaknázni.

A jó „cukorgyógyszer” fogyaszt is

A 2-es típusú cukorbetegek gyakran túlsúlyosak, elhízottak. Ismert azonban az, hogy a cukorbetegeknél az állapotromlás és a szövődmények megelőzése érdekében különösen lényeges az, hogy a testtömeg karban legyen tartva. Az elhízás kedvezőtlenül hat

  • a szív- és érrendszerre,
  • a cukoranyagcserére,
  • a zsíranyagcserére, és folytatható a felsorolás.

Ezért is kiemelten értékesek azok a vércukorszint-csökkentő gyógyszerek, amik alkalmazása, mintegy kedvező mellékhatásként, fogyást okoz. Ilyen például a metformin, az egyik leggyakrabban használt vércukorszint-csökkentő gyógyszer, aminek külön előnye, hogy nem hizlal. Emellett, viszonylag új szerek az ún. glükagonszerű peptid-1- analógok (GLP-1-analógok), amiket abban az esetben használnak, ha a metformin adása nem lehetséges, vagy az kevésnek bizonyul. Tehát, számos esetben ezek a GLP-1 analóg gyógyszerek már a cukorbetegség kezelésének többedik lépcsőjét jelentik. Bizonyított, hogy a GLP-1 analóg hatóanyagokhoz, így például a szemaglutid, liraglutid hatóanyagokhoz és egyéb, a nevükben „-glutid”-ra végződő nevű hatóanyagokhoz is, fogyasztó hatás köthető. Akik a „-glutidokat” alkalmazzák cukorbetegként, azok általában pár kilót veszítenek a testtömegükből egy 1-2 éves kezelés alatt.

Górcső alatt a szemaglutid

A szemaglutid kapcsán leírták, hogy az az étvágy csökkentésével mérsékli az energiabevitelt, és ezáltal csökkenti a testtömeget és a testzsírtömeget. Emellett, a szemaglutid mérsékli azt a késztetést, hogy a beteg a magas zsírtartalmú ételeket részesítse előnyben.

Nemrégiben Egyesült Királyságbeli szakemberek és szakmai szervezetek (pl. National, Institute for Health and Care Excellence; NICE) azt kezdték el szorgalmazni, hogy az erősen elhízott személyeknél (testtömegindex (BMI) > 35 kg/m2) használják fogyasztószerként a szemglutidot. Vagyis, egy vércukorszint-csökkentőt használnának fogyasztószerként - nem cukorbeteg személyeknél is.

Megtörténtek a klinikai vizsgálatok is. Egy 2021-es vizsgálatban közel 2000 felnőtt vett részt, és valamennyiük BMI-je 30 kg/m2 fölötti volt. A szemaglutidos kezelésük hetente adott szemaglutid-injekciót (2,4 mg szemaglutid/hét) takart, és a résztvevőket az injekciók mellett csökkentett kalóriabevitelű diétára és fizikai aktivitásra sarkallták. Akik szemglutid kezelést kaptak, azok a vizsgálat 68 hete alatt, vagyis több, mint egy év alatt, a kiindulási testtömegük 14,9 %-át „adták le”. Ezzel szemben a placebo-kezelésben részesülőknél ugyanezen időtartam alatt a fogyás csupán a kiindulási testtömeg 2,4 %-a volt.

Ezek az egyes és a kettes típusú diabétesz egyértelmű tünetei - olvasson tovább!

Elmondható tehát, hogy a szemaglutid, a diéta és a sport mellett, jelentős mértékű fogyást idézett elő, amivel a fogyni vágyók jelentős része elégedett is lehetne… Azonban, az utánkövetéses vizsgálatból kiderült, hogy a szemaglutidos injekciók adásának abbahagyása után rövid időn belül – jojó-effektusként – az érintettek visszaszedték a leadott kilókat. Tehát, a szemaglutiddal elérhető fogyás nem bizonyult maradandónak.

Magyarországon is forgalomban van szemaglutidos gyógyszer

Szemaglutid-tartalmú injekció Magyarországon is forgalomban van. A vényköteles gyógyszer alkalmazási előírásából kiderül, hogy az a 2-es típusú cukorbetegek kezelésére javasolt, bizonyos feltételek esetén, orvosi kontroll mellett. Fogyasztószerként való használatról szó sincs a hazai leírásban. Kérdéses, hogy az Egyesült Királyságban bekerül-e a szemgalutid indikációi közé a „fogyasztószerként” alkalmazás a közeljövőben, vagy továbbra is „csak” a diabéteszesek gyógyszere marad a szemaglutid.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás

(1) https://www.medicalnewstoday.com/articles/weight-loss-shot-may-reduce-obesity-overweight

(2) ogyei.gov.hu; gyógyszerinformációk

Forrás: egeszsegkalauz.hu