Ezeket látta már?

Mit hoz a jövő? Beválik-e a cukorbeteg terápia új támogatása?

2012.10.19. Módosítva: 2015.11.04.

Csak jövőre derülhet ki, hogy mennyire vált be a cukorbetegek terápiájában a kezelés eredményessége alapján meghatározott ártámogatás bevezetése.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) pénteken az MTI megkeresésére kifejtette: a diabéteszes betegek szakmai felülvizsgálatát az új szabályozás szerint 2012. július 1-jétől kellett alkalmazni. A szakorvosi javaslatok azonban az ezt megelőző hatályos rendelet értelmében egy évig érvényesek. Ez azt jelenti, hogy 2013. január 1-jéig folyamatosan jelennek meg a rendszerben olyan betegek, akik esetében először történik meg a terápia felülvizsgálata az új szabályozás szerint. Ezért az OEP a szabályozás változásának hatását csak azután tudják korrekt módon megadni - tették hozzá.

Mit hoz a jövő? Beválik-e a cukorbeteg terápia új támogatása?

A gyógyszerek támogatási rendszerében tavaly jelent meg a "beteg-együttműködés" kifejezés, ez a beteg ajánlásoknak megfelelő viselkedését jelenti a gyógyszerszedés, a táplálkozás és az életvitel területén.

A cukorbetegek és a prosztatarákban szenvedők gyógyszereinek támogatására vonatkozóan a terápia eredményességén alapuló új szabályozást egy április végén megjelent miniszteri rendelet rögzíti. A rendeletmódosítás miatt e betegeknek gyakrabban kell orvosi felülvizsgálatra járniuk.

Az egészségügyi államtitkárság korábban azt közölte: a pontosítások biztosítják, hogy az inzulinkezelésre szoruló betegek "a terápiás fokozatosság elve" alapján jussanak hozzá az úgynevezett analóginzulin-kezeléshez. A júliustól hatályba lépett új szabályozás értelmében csak akkor lehet kiemelt támogatással felírni analóg inzulint, ha az orvos terápiás javaslatának betartása mellett a betegek elérik "a szakmai szabályok és a nemzetközi irányelvek alapján megkívánt szénhidrátanyagcsere-célértékeket". Ez alól kivételt jelenthetnek a 18 éven aluliak és azok a súlyosabb állapotú betegek, akiknél gyakori a vércukorszint csökkenése miatti rosszullét - tették hozzá.

A Magyar Diabetes Társaság elnöke korábban az MTI-nek azt mondta: az analóg inzulinos kezelést olyan betegeken alkalmazzák, akiknél a kívánt vércukorszint, illetve anyagcsereértékek más kezeléssel nem biztosíthatók. Az analóg inzulinok jóval többe kerülnek az úgynevezett humáninzulinnál. Ezért azoknál, akiknél egy jól felépített kezeléssel, helyes életmóddal, beleértve az étkezést és a fizikai aktivitást is, nem lehet elérni egy elfogadható anyagcsere-állapotot, indokolatlan a drága kezelés - tette hozzá az elnök, hozzátéve, hogy a társaság egyetért a módosítással.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához