Ezeket látta már?

Nincs több tűszúrás, itt a vércukorszintet figyelő tetoválás

2017.06.14. Módosítva: 2017.06.14.
tetovalas_vercukor

Ezután már haszna is lehet a tetoválásoknak: kutatók olyan dinamikus tintát fejlesztettek ki, amely folyamatosan figyeli a vércukorszintet.

Az 1-es és 2-es típusú cukorbetegek életének része a folyamatos figyelem, hiszen mindig tudniuk kell, éppen milyen értékű vércukorszintjük.

Ez minden esetben időt igényel, ráadásul egy invazív műveletről van szó, amely során vagy vércseppet helyeznek tesztcsíkra, vagy pedig egy bőr alá épített szenzor továbbítja a kapott értékeket egy külső eszközre.

Tetoválás, mint diagnosztikai eszköz?

A Harvard és az MIT kutatócsoportja azonban egy meglepő és furcsa alternatívát talált ki: létrehoztak egy speciális tintával készülő bioszenzoros tetoválást, amely a vércukorszinttől függően változik.

A DermalAbyss-néven ismert tinta (jelenleg még nem elérhető a nagyközönség számára) képes a pH-szinteket valamint a véráramon belüli nátrium- és glükózkoncentrációt nyomon követni. Túl sok glükóz esetén barnává változik, míg túl sok nátrium esetén zöld színű lesz.

A lila és a rózsaszín változó pH-értékeknél fordul elő.

A tetoválás színének változása jelzi egészségi állapotunkat A tetoválás színének változása jelzi egészségi állapotunkat Forrás: EgészségKalauz

A DermalAbyss-t kutató csoport szerint egészen új megközelítés lehet a biointerfészek világában, hiszen a test felszínét alakítja át a tetoválás interaktív felületté.

Ez még csak teszt

A dinamikus tinta azonban nem kapcsolódik a véráramba, valójában a szövetek közötti folyadékokat figyeli. Jelenleg még csak sertésbőrön tesztelték az eljárást, azonban a hasonlóság miatt nagy valószínűséggel embereken is ugyanolyan jól működne.

A tartós tetoválás előtt érdemes allergiavizsgálaton résztvenni. Olvasson tovább!

A kérdés már csak az, hogy létezik-e allergiás reakció a festékre, illetve mi történik a technológiával az idő múlásával?

Mégis azt mondhatjuk, hogy meglehetősen új és elegáns megoldás ez az újdonság, amely a bőrön viselve tetszőleges formát ölthet, így a hagyományos tetoválásokhoz hasonlóan egyediséget kölcsönöz viselőjének.

Forrás: iflscience.com

Forrás: EgészségKalauz