Ezeket látta már?

Politikusok a cukorbetegség megfékezéséért

Bill Clinton szerint az amerikaiak egyharmada cukorbeteg lesz. A volt amerikai elnök Dubaiban azt nyilatkozta, hogy a diabétesz évi 160 milliárd dollárjába kerül az Egyesült Államoknak, és a betegség az évszázad közepére már az amerikaiak egyharmadát érintheti.

"E század közepére a cukorbetegség aránya az Egyesült Államokban elérheti a teljes népesség egyharmadát" – mondta Clinton, aki a MENA (Közel-Kelet és Észak-Afrika) Diabétesz Vezetőségi Fórumán vett részt Dubaiban. "Ha ez megtörténik, drámai mértékben leronthatja a gazdaság termelékenységét, és súlyos terhet róhat az egészségügyi finanszírozásra. Ilyen körülmények között bármelyik nemzet nehezen maradna talpon."

Politikusok a cukorbetegség megfékezéséért

"Ma Amerikában körülbelül 150-160 milliárd dollárt fizetünk közvetlen költségként a robbanásveszélyes probléma következtében" – tette hozzá. "A becslések szerint jelenleg a felnőttel egy tizede szenved cukorbetegségben az Egyesült Államokban."

A szervezet cukorfeldolgozással kapcsolatos rendellenessége a fórumnak otthont adó Egyesült Arab Emirátusban még ennél is súlyosabb probléma. 2007-ben népességének 19,5 százaléka szenvedett a betegségben, így az olajban gazdag ország a második helyen áll a világrangsorban az aprócska Nauru-sziget után, ahol ugyanebben az évben a népesség 30,7 százalékát diagnosztizálták diabétesszel.

A Perzsa-Arab-öböl öt országa, az Egyesült Arab Emirátus, Szaúd-Arábia, Bahrein, Kuvait és Oman, a tíz legmagasabb diabétesz aránnyal rendelkező ország közé tartozik a világon. Tonga a hatodik helyen áll, ezt követi Mauritius, Egyiptom és Mexikó.

"A statisztikák riasztó képet festenek" – nyilatkozta az emirátus egészségügyi minisztere, Dr. Hanif Hassan Ali al-Qassim. "A cukorbetegség a közel-keleti és észak-afrikai országok egészségügyi költségvetésének több mint 13 százalékát emészti fel."

A régióban, ahol a népesség 20 százaléka elhízott, 26,6 millió ember szenved diabéteszben, és ez a szám 2030-ra duplájára, 51,7 millió főre emelkedhet.

Közel hétszáz regionális és nemzetközi szakértő vesz részt a fórumon, melyet egy nagy dán gyógyszercég finanszíroz. Az eseményen Bill Clinton és Frederik dán koronaherceg is részt vesz.

Forrás: Medipress