Ezeket látta már?

A daganatoktól félünk legjobban – de nem tudjuk, hogy megelőzhetőek

2009.01.01. Módosítva: 2015.11.04.

Egy brit rákkutatás szerint az angolok negyede a daganatoktól fél a legjobban, lekörözve az Alzheimer kórt, a szívrohamot és a terrorizmust.

A kutatásból, mely során 4000 embert kérdeztek meg félelmeikről, az is kiderül, hogy a többség nincs tisztában azzal, hány rákos megbetegedés lenne megelőzhető életmódbeli tényezőkkel. Az emberek kétharmada alábecsülte a megelőzhető daganatok számát, ötből csupán egy megkérdezett tudta, hogy a daganatok mintegy fele megelőzhető az életmód megváltoztatásával.

A kutatók útjára indítottak egy "roadshow"-t, két mobil tájékoztató egységet, melyek a következő 12 hónapban beutazzák az Egyesült Királyságot, hogy a lakosság körében terjesszék az egészségtudatosságot, hogyan lehet csökkenteni a rák kialakulásának esélyét, és már a korai stádiumban miként ismerjék fel a tüneteket. Az show frontembere Ronan Keating popsztár lesz, a Marie Keating Alapítvány képviseletében.

Ronan Keating szerint: "Mivel én mellrákban vesztettem el az anyámat, megértem, milyen félelmetes is lehet ez a betegség. Ha az emberek többet tudnak a daganatokról és megelőzésükről, kevésbé fognak félni és ez életeket menthet meg."

"Annak ellenére, hogy a daganatos betegségek túlélési aránya ma már jobb, mint valaha, ez a felmérés megmutatja, pontosan mennyire félünk attól, hogy rákosak leszünk."- közölte Dr. Lesley Walker, a kutatás vezetője.

"Megszólítjuk az embereket és elmagyarázzuk, miként csökkenthetik annak esélyét, hogy rákosak legyenek. Az érdeklődők személyesen beszélgethetnek ápolókkal, kaphatnak információs felvilágosító füzeteket, játékban vehetnek részt, vagy felmérhetik tüdőjük állapotát egy készülék segítségével." – mondta el a szakember.

Az utazó show egyszerű üzenetek formájában öt kulcsfontosságú életmódbeli tényezőre hívja fel a figyelmet, amelyek csökkenthetik a daganatok előfordulásának esélyét, és növelik a tünetek korai felismerésének arányát.

Hagyj fel a dohányzással!

  • - Ez a legnagyobb ajándék, melyet önmagadnak adhatsz!

Maradj formában!

  • - Legyél aktív és egészséges testsúlyú!

Egyél és igyál egészségesen!

  • - Kevés alkoholt, elegendő gyümölcsöt és zöldséget fogyassz!

Napozz okosan!

  • - Óvd magad a napsugaraktól, vigyázz, hogy le ne égj!

Vigyázz a testedre!

- Ismerd testedet és fordulj orvoshoz, ha bármi gyanúsat észlelsz!

- Menj el szűrővizsgálatra, ha hívnak!

medipress.hu

Forrás: EgészségKalauz