Ezeket látta már?

A tej: élet, erő és rákmegelőzés!

2009.01.01. Módosítva: 2016.02.22.

A tej jelentős kalcium és D-vitamin forrás, melyeknek nemcsak az erős csontok kialakulásában és megtartásában lehet szerepük. Az American Journal of Clinical Nutrition-ban megjelent tanulmány szerint a kalcium és D-vitamin együttesen akár 60 százalékkal i

A tej jelentős kalcium és D-vitamin forrás, melyeknek nemcsak az erős csontok kialakulásában és megtartásában lehet szerepük. Az American Journal of Clinical Nutrition-ban megjelent tanulmány szerint a kalcium és D-vitamin együttesen akár 60 százalékkal is csökkentheti a rákos betegségek előfordulását nőkben.

A tej: élet, erő és rákmegelőzés!

A vizsgálatban ezernél is több, 55 évnél idősebb nő vett részt, akiket három csoportra osztottak. Az egyik csoport tagjai 4 éven keresztül kalciumot (naponta 1400-1500 mg-ot) és D-vitamint (1100 IU-nemzetközi egység), egy másik csoport tagjai csak kalciumot szedtek, a kontroll csoportnak pedig placebót (hatóanyagot nem tartalmazó tablettát) adtak. A kutatók szerint az első csoportban 60, míg a másodikban 47 százalékkal kevesebb rákos megbetegedés fordult elő a kontrollhoz képest. Ez alátámasztja korábbi kutatások eredményeit, amelyek szerint a kalcium és D-vitamin együttes szedésének köszönhetően a reproduktív korú nőkben kevesebb emlőrák, míg idősebbekben kevesebb vastagbélrák alakul ki.

A vizsgálat ideje alatt összesen 50, főleg emlő-, vastagbél- és tüdőrákot (nem bőrrák, mely kialakulása a káros ultraviola sugárzással hozható összefüggésbe) diagnosztizáltak, ebből 13-at az első évben, melyek valószínűleg már a tanulmány kezdetén is jelen voltak. Ha ezeket figyelmen kívül hagyjuk, kalciummal és D-vitaminnal a tumorok háromnegyede (77 százaléka) megelőzhető.

"Ez az első klinikai vizsgálat, mely igazolja, hogy a D-vitamin csökkentheti a rák kialakulásnak kockázatát." - mondta Dr. Joan Lappe, az omahai Creighton Egyetem táplálkozástani szakértője.

"A tej kiváló kalcium és D-vitamin forrás. Három pohár tej elfogyasztásával 900 mg kalciumot és 300 egység D-vitamint vihetünk be naponta a szervezetünkbe. Az amerikai lakosság kalcium szükségletnek legalább 70 százalékát tej és tejtermékek fogyasztásával fedezi. Megfelelő táplálkozással egyszerűen csökkenthető lenne a rák kialakulásának esélye." – magyarázta a szakember.

medipress

Forrás: EgészségKalauz