Ezeket látta már?

A túlsúly növeli a vastagbélpolipok kockázatát

2012.07.15. Módosítva: 2015.11.04.

Nagyobb valószínűséggel alakulnak ki vastagbélpolipok a túlsúlyos és elhízott embereknél - állapította meg egy nagyszabású nemzetközi tanulmány.

Az American Journal of Gastroenterology című szakfolyóiratban közzétett tanulmányhoz több mint 100 ezer ember bevonásával készült, 23 korábbi kutatás adatait elemezték.

A túlsúly növeli a vastagbélpolipok kockázatát

Valamennyi vizsgálat az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásai szerint zajlott az Egyesült Államokban, Ázsiában és Európában, és a testtömegindex (BMI) valamint a vastagbélpolipok közti összefüggést kutatta. Az ajánlások értelmében az, akinek BMI-értéke 25 és 30 között van, túlsúlyosnak számít, akinek BMI-értéke 30 fölött van, az pedig elhízottnak.

A BMI értékét úgy számítják ki, hogy a kilogrammban mért testtömeget elosztják a méterben kifejezett testmagasság négyzetével. Ha egy 180 centiméter magas ember például 90 kilogramm testsúlyú, akkor BMI értéke 27,8, ha pedig 100 kilogramm, akkor a BMI 30,9.

Az elemzés azt mutatta, hogy a 25-nél nagyobb BMI-értékű, túlsúlyos vagy elhízott emberek körében 22 százalék volt a vastagbélpolipok előfordulása, míg a normál testsúlyú (25-nél kisebb BMI-értékű) embereknél a kockázat csak 19 százalék volt.

Hutan Ashrafian, a londoni Imperial College kutatója, a tanulmány társszerzője szerint az eredmény azt jelzi, hogy az elhízásnak már korábban hatása lehet a vastagbélrák kialakulására, mint eddig feltételezték. A vastagbélben lévő polipok növelik a rák kialakulásának esélyét, ezért az elhízás a polipok nagyobb kockázatán keresztül is emelheti a rák kialakulásának valószínűségét.

Vastagbélrák következtében világszerte több mint félmillió ember halt meg 2008-ban a WHO adatai szerint.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához