Ezeket látta már?

Agydaganat: új terápiás lehetőség nyomában

2011.07.29. Módosítva: 2015.11.04.

A Long Island-i Agydaganat Központ munkatársai a túlnyomásos oxigén terápiás lehetőségeit próbálgatják az agydaganatok kezelésében.

Korábbi japán tanulmányok már beszámoltak a magas nyomású oxigén kedvező terápiás hatásairól: 2006-ban Ogawa és munkatársai a módszert kemo- és sugárterápiával kombinálták, míg 2007-ben Kohshi és munkatársai túlélést javító hatásokat írtak le.

Agydaganat: új terápiás lehetőség nyomában

Jelen tanulmány, melyet Jai Grewal és munkatársai végeztek, egy igen rosszindulatú agydaganat-típussal a glioblasztómával foglalkozott: a sugárterápiát és a temozolomidból álló kemoterápiát hathetes, nyomáskamrában történő, a normál atmoszféránál magasabb nyomású oxigén belégzésével egészítették ki.

A vizsgálatot megelőzően és az alatt vérmintákat vettek, továbbá képalkotó módszerekkel követték a betegek állapotváltozásait. A tanulmányba bekerülteknél korábban sebészeti beavatkozás történt, azonban a sugárterápiát és a kemoterápiát már azzal párhuzamosan kezdték. A daganat anyagcseréjéhez az alacsony oxigénnyomás kedvező, emiatt gondolták a szakértők, hogy a túlnyomás fokozhatja a kemo- és sugárterápia hatásfokát.

A kutatók arra is kíváncsiak voltak, az alkalmazott kezelés a standard terápiához képest miként befolyásolja a betegek életminőségét, és stressz-állapotát – ehhez az alanyokkal egy kérdőívet töltettek ki.

A tanulmány egyéves időszakot ölelt fel, azonban egyeseknél hamarabb is lezárult, amennyiben a kezelés súlyosabb mellékhatásai jelentkeztek, vagy a daganatos betegsége egyértelmű rosszabbodását tapasztalták. Az eredményeket egy jelenleg publikálás alatt álló, több központban elvégzett kutatáshoz fogják hasonlítani, mely a temozolomid és a sugárterápia együttes hatását hivatott feltárni.

A glioblasztóma várható kimenetele igen rossz, emiatt a szakértők újfajta kezelési stratégiát sürgetnek. Ez a betegség a 35 év alattiak második leggyakoribb daganatos haláloka, míg 54 év alatt a statisztikai adatok szerint a negyedik helyre tehető. A betegek csak mintegy 26 százaléka éri meg a diagnózist követő két évet, az átlagos túlélés 12-14 hónap.

Forrás: Medipress